Miniștrii de Externe ai României și Ucrainei s-au întâlnit la Cernăuți, Legea Educației – subiect dominant


La Cernăuți a avut loc întâlnirea miniștrilor de Externe ai României și Ucrainei. Ministrul de Externe al Ucrainei Pavlo Klimkin a comunicat în cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 11 ianuarie 2018, la Administrația Regională de Stat Cernăuți, că în nordul Bucovinei s-au întâlnit în premieră patru miniștri din ambele state. Discuțiile s-au axat în principal asupra noii Legi a Educației din Ucraina – informează Agenția BucPress.

Partea ucraineană a promis delegației române că implementarea Legii Educației va avea loc în dialog permanent cu statul român. Viziunea Ucrainei constă în necesitatea ca fiecare cetățean ucrainean, indiferent de etnie, să cunoască limba de stat. Kievul este de părere că fiecare cetățean trebuie să-și cunoască țara, de aceea istoria Ucrainei, geografia și alte materii trebuie să fie predate în limba ucraineană. Klimkin a adăugat că nimeni nu dorește să asimileze comunitatea românească din Ucraina, iar implementarea Legii Educației va avea loc în cadrul unui dialog dintre ministerele de profil. Acestea vor elabora în comun metodici de predare a limbii de stat, metodici adaptate pentru minoritatea românească din Ucraina, dar și cea ucraineană din România. Ministrul de Externe al Ucrainei a spus că va fi semnat în curând un protocol comun privind formula implementării Legii Educației.

Pavlo Klimkin și-a exprimat regretul că la cele peste 200 de km de frontieră comună ucraineano-română din regiunea Cernăuți există un singur punct vamal. Această situație a fost creată mai mult din vina părții ucrainene, a spus Klimkin.

Klimkin și Meleșcanu au discutat și despre posibilitățile de dezvoltare bilaterală a afacerilor ucraineano-române, prin credite, finanțări etc. Ministrul ucrainean de Externe a adus mulțumiri statului român pentru susținerea comunității românești, dar și pentru alte proiecte ce țin de medicină, infrastructură etc. Pavlo Klimkin a mulțumit statului român și pentru susținerea integrității teritoriale a Ucrainei și a aspirațiilor europene ale Kievului. Ministrul ucrainean de Externe a declarat că următoarea întâlnire cu omologul său român ar fi bine să se desfășoare la Suceava pentru a dinamiza cooperarea bilaterală transfrontalieră, însă „la Cernăuți ne vom mai întoarce”, a spus Klimkin.

 

Cernauti-vizita ministrul MAE Teodor Melescanu-grup copii-11 ian 2018

 

La rândul său, Teodor Meleșcanu a adus mulțumiri autorităților ucrainene pentru întâlnirea de la Cernăuți. Ministrul român de Externe a comunicat că Legea Educației și colaborarea transfrontalieră au reprezentat două subiecte importante de discuții.

România consideră că art. 7 al Legii Educației are un impact negativ asupra drepturilor lingvistice ale românilor din Ucraina, a spus Teodor Meleșcanu. În același timp, Meleșcanu a specificat că statul român va urmări cu atenție implementarea concluziilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește Legea Educației din Ucraina.

Ministrul român de Externe al României a confirmat că părțile lucrează asupra unui protocol româno-ucrainean privind implementarea Legii Educației. România ca stat consideră că art. 7 al Legii Educației trebuie modificat sau îmbunătățit prin legi suplimentare, așa precum au recomandat experții Comisiei de la Veneția. Teodor Meleșcanu a anunțat că statul român va susține prin burse elevii și studenții români care învață în limba maternă în Ucraina, dar și profesorii care predau în limba română.

 

Cernauti-vizita ministrul MAE Teodor Melescanu-la Eminescu-11 ian 2018

 

 

BucPress TV: Conferință de presă la Cernăuți a ministrilor de Externe ai Ucrainei și României

 

 

TVR 1 – Cernăuți: Miniștrii de Externe din România și Ucraina au convenit să înceapă negocieri pentru un protocol privind aplicarea legii educației

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Comunicat MAE.ro: Ministrul Teodor Meleșcanu, în vizită la Cernăuți: „Până la identificarea unor soluții concrete, România va menține subiectul Legii educației pe agenda discuțiilor bilaterale”
Opiniile liderilor comunității românești din Cernăuți după întâlnirea celor patru miniștri din Ucraina și România (VIDEO)
Radio România: Ministrul Teodor Meleşcanu, vizită la Cernăuţi

Comisia de la Veneția critică Legea Educației Ucrainei și recomandă „modificarea obligatorie a art. 7”
Români din 30 țări cer autorităților de la Kiev și Comisiei Europene salvarea școlilor românești din Ucraina
Radio France Internationale despre drama școlilor romanești din Ucraina // Reportaj din nordul Bucovinei
Reportaj TV din s. Ciudei, Cernauți. Drama românilor ucrainizați: „Limba noastră-i nematernă…”

 

 

Sursa material: Marin Gherman și Vitalie Zâgrea – Radio Cernăuți
Sursa foto: MAE.ro
Sursa video: TVR 1 și BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter