Mihai Eminescu ne-a adunat din nou în CATEDRALA LIMBII ROMÂNE din Cernăuţi // reportaj AUDIO


Românii din Ucraina şi din întreaga lume au marcat, la 15 ianuarie, 165 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, poetului nepereche Mihai Eminescu. Şi tot în această zi la Cernăuţi a fost marcată Ziua Culturii Naţionale Române. 

15 ianuarie este o zi scrisă cu roşu în calendarul spiritualităţii neamului. Este ziua în care cu 165 de ani în urmă a răsărit pe bolta scrisului românesc – Luceafărul poeziei – Mihai Eminescu.

Întreaga intelectualitate bucovineană l-a omagiat în această zi pe Marele Poet. Mai întâi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la bustul poetului din curtea Casei lui Aron Pumnul din Cernăuţi, apoi la statuia lui Mihai Eminescu din centrul vechei urbe cernăuţene, unde oficialităţile locale, oaspeţi dragi din România, în frunte cu doamna Eleonora Moldovan,  Consul General al României la Cernăuţi,  profesori universitari, scriitori, jurnalişti, elevi şi studenţi din întreaga regiune au venit să-l omagieze pe poetul nepereche al românilor de pretutindeni – Mihai Eminescu.

De ziua lui Eminescu, intelectualitatea bucovineană au sărbătorit şi Ziua Culturii Naţionale Române, organizând o suită întreagă de manifestări culturale şi literare, între acestea numărându-se întâlniri cu scriitorii, recitaluri de poezie, prezentări de carte, expoziţii etc. În incinta Catedralei Sfântul Duh din Cernăuţi a fost organizat un Te-deum de un sobor de preoţi din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, în frunte cu stareţul Mănăstirii Putna, părintele Melchisedec.

„Astăzi,  15 ianuarie 2015, ne-am întâlnit la Cernăuţi, unde cu drag l-am pomenit pe Mihai Eminescu. Am mers la casa unde a trăit Mihai Eminescu, la Casa lui Aron Pumnul,   apoi la statuia lui Mihai Eminescu din centrul oraşului. Am privit spre strada care-i poartă numele lui Mihai Eminescu, apoi am venit la Catedrală, unde am săvârşit slujba de pomenire cu un sobor de 24 de preoţi, un sobor impresionant, care a unit fraţi din întreaga Bucovină din partea românească şi din partea ucraineană. Ne-am întâlnit aici la Catedrală şi Mihai Eminescu a fost acela care ne-a unit. Cu drag facem lucrul acesta şi cu drag cred că fiecare român trebuie să se aplece spre Mihai Eminescu. Zoe Dumitrescu Buşulega – Maica Benedicta, pe patul morţii spunea mereu – apăraţi-l pe Mihai. Cred că acest testament s-a împlinit prin faptul că, iată, românii noştri şi-au dat mâna şi au ales ca Ziua Culturii Naţionale Române să fie ziua de naştere a lui Eminescu, zi în care a răsărit pentru noi, românii, Luceafărul care nu a apus şi nu va apune niciodată, pentru că Eminescu este Luceafărul poeziei româneşti şi este cel care a cunoscut limba română foarte bine şi un altul ca el nu e. Facă Bunul Dumnezeu ca astfel de momente să fie cât mai multe, să fim cu toţii uniţi şi strânşi în jurul valorilor. Căci valorile ne formează şi ne unesc. Bunătatea, blândeţea, adevărul sunt ale noastre şi pe acestea trebuie să le promovăm”, a declarat Stareţul Mănăstirii Putna, părintele Melchisedec.

La manifestările culturale organizate cu prilejul omagierii lui Mihai Eminescu în nordul Bucovinei a fost prezent şi primarul de Cernăuţi, Oliksii Kaspruk:

„Această zi  este o zi însemnată pentru cernăuţeni, pentru toţi bucovinenii, întrucât Mihai Eminescu este omul care, prin personalitatea sa, proslăveşte ţinutul nostru peste tot în lume. Astăzi, au venit la Cernăuţi să-l omagieze pe Eminescu foarte mulţi oaspeţi, suntem impresionaţi cu toţii întrucât purtăm discuţii plăcute cu ei şi avem întâlniri de lucru. Oricum, pentru noi, ziua de 15 ianuarie este o zi plină de lumină, senină şi însorită”, a spus domnul Oliksii Kaspruk, primarul oraşului Cernăuţi.

Reamintim că românii din regiunea Cernăuţi îl omagiază astăzi pe Marele Eminescu – 165 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti.

Doamna doctor docent Lora Bostan, împreună cu un grup de studenţi, sunteţi prezentă la manifestările culturale care sunt organizate la Cernăuţi. Ce impresie trăiţi în această zi deosebită pentru românii de pretutindeni?

„În această zi deosebită vin întotdeauna cu sufletul deschis şi tot aşa vin şi studenţii, or, cutreierând străziule Cernăuţiului, de fiecare dată îţi aminteşti de marele poet Mihai Eminescu şi te gândeşti că, de fapt, acesta e conştiinţa noastră şi spiritul nostru curat. Suntem purificaţi în aceste zile, ne gândim la cei care au fost, ne gândim la valorile pe care le-au adunat strămoşii noştri şi totodată ne gândim cum să păstrăm aceste valori, ca ele să rămână şi să perpetuieze în continuitate. E o mare bucurie de a veni la Eminescu pentru că vii la tine însuţi. Vii să te închini în faţa celor care de multe ori cu preţul chiar al fericirii proprii s-au jertfit pentru neam… Ştim că poetul n-a avut această fericire pe parcursul vieţii, dar noi o regăsim în cărţile lui. Marea cultură română a pornit de la Eminescu, de aceea e o bucurie atunci când răsfoieşti cărţile lui, când vii şi-i vezi chipul frumos în centrul acestei urbe străvechi, care şi acuma îi poartă paşii”, a menţionat pentru BucPress, doamna Lora Bostan.

Un aport deosebit la buna desfăşurare a evenimentelor culturale prilejuite de aniversarea a 165 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti Mihai Eminescu, alături de Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Societatea Scriitorilor Români şi Fundaţia Culuturală „Casa Limbii Române”, l-a avut şi Consulatul General al României la Cernăuţi, în persoana doamnei Consul General Eleonora Moldovan. Prezentă la Te-deum-ul din incinta Catedralei cernăuţene, domnia sa a ţinut să menţioneze:

„Aşa a rânduit bunul Dumnezeu ca astăzi, la 165 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, să venim să ne închinăm şi aici în faţa altarului în Catedrala Sfântului Duh din Cernăuţi, să săvârşim împreună cu acest sobor de preoţi un parastas în memoria, în amintirea şi în cinstirea poetului naţional Mihai Eminescu. Rugăciunea, la fel ca şi cultura, ne uneşte cu înaintaşii noştri, cu cei care au făcut ca ziua de astăzi să ne fie luminată, să ne fie liberă. Am venit astăzi cu capetele plecate pentru că în Ucraina şi în Europa cultura şi valorile sunt atacate. Aşadar, ne-am întors la Dumnezeu, ne-am întors la cultură, ca să le apărăm aşa cum au făcut-o şi înaintaşii noştri. Mulţumesc foarte mult, părinte stareţ, pentru această frumoasă rugăcine şi pomenire, vă mulţumesc, preacucernici părinţi, mulţumim tututror, pentru că împreună am săvârşit această rugăciune, un Tatăl nostru pentru Mihai Eminescu, pentru cultura noastră, pentru libertatea noastră, pentru adevăr. Să-i fie veşnică pomenirea din neam în neam!”, astfel şi-a încheiat discursul doamna Eleonora Moldovan.

Academicianul Vasile Tărâţeanu a fost inima şi sufletul acelui Te-deum în limba română, organizat în incinta Catedralei din Cernăuţi.

„Astăzi s-a făcut această slujbă extraordinară care îi este plăcut probabil nu numai Lui Dumnezeu, dar şi Marelui nostru poet Mihai Eminescu, cel care a zis: credinţa zugrăveşte icoanele în biserici, spunea domnul Tărâţeanu. Cât adevăr conţine această frază şi cât de multe lucruri le-a spus Eminescu prin poeziile lui creştine, prin Învierea, prin rugăciunile unui dac, prin colinde… Cel mai frumos omagiu pe care-l putem aduce marelui nostru poet Mihai Eminescu e să-i citim opera şi să ne pătrundem de marele ei adevăr”, a spus domnul Vasile Tărâţeanu.

Manifestările culturale au continuat la Cernăuţi până seara târziu.

 

Vă îndemnăm să ascultaţi şi reportajul radio alăturat de la evenimentele de omagiere a poetului Mihai Eminescu la Cernăuţi

 

 

 

Sursa material: portalul BucPress Cernăuţi / Vitalie Zâgrea

Sursa foto/audio: www.bucpress.eu

 

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter