Masacrul de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei, în atenţia experţilor internaţionali


În perioada 22-30 septembrie 2016, la Cernăuți și Chișinău se desfășoară Şcoala internațională de toamnă „Memoria vizibilă. Monumente, memoriale și locuri ale memoriei în Republica Moldova și Ucraina”, organizată de Moldova Institut Leipzig (MIL), în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova (USM), Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți și Centrul Media BucPress.

Potrivit portalului de știri BucPress, în cadrul proiectului „Extinderea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”, experți, studenți, doctoranzi și tineri cercetători de la specializările socio-umane (istorie, politologie, culturologie, jurnalism, etc.) din Germania, Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor studia și valorifica aspecte importante ale memoriei naționale, care devine tot mai vizibilă, ceea ce declanșează în mod intermitent polemici și discuții în societate.

Astfel, pe 27 septembrie, în Sala Roșie a Universității din Cernăuți, începând cu ora 9:00, expertul Dominika Rank va prezenta conceptul „Amintește-ți” – un concept privind locurile memoriei (context ucrainean), dr. Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress, va analiza cartea Aniței Nandriș-Cudla „20 de ani în Siberia” – mărturii zguduitoare despre deportările staliniste din regiunea Cernăuți, Leonid Parpauț, vicepreședintele Centrului Media BucPress, redactor-șef la TV Bucovina Cernăuți, va prezenta filmul „Cireșe amare” despre deportările din satul Mahala, iar dr. Andrej Smirnov va vorbi despre comemorarea victimelor Holodomorului în Ucraina.

Pe 28 septembrie, experții din Germania, Georgia, Republica Moldova și Ucraina vor vizita memorialul victimelor de la Fântâna Albă (ghid – Ilie Popescu, președintele asociației regionale „Golgota”).

În aceeași zi, cercetătorii europeni se vor afla în localitatea Mahala, unde se vor întâlni cu victimele deportărilor din sat, vizitând bustul Aniței Nandriș-Cudla, eroină-victimă a deportărilor staliniste din regiunea Cernăuți.

Participanții la proiect vor beneficia de o introducere axată pe exemple semnificative din istoria multiculturală a regiunii Cernăuți, având și posibilitatea de a aprofunda cunoștințele acumulate în cadrul vizitării locurilor memoriei, de a analiza și discuta semnificațiile curente și concepția actuală a acestora.

Proiectul este finanțat de DAAD cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Parteneri în nordul Bucovinei: Universitatea din Cernăuți și Centrul Media BucPress.

 

 
Sursa material: TOCpress

Sursa foto: Cuvântul Ortodox

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Masacrul de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei, în atenţia experţilor internaţionali […]

  2. […] 2016 // Masacrul de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei, în atenţia experţilor internaţionali […]

  3. […] 2016 // Masacrul de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei, în atenţia experţilor internaţionali […]

  4. […] 2016 // Masacrul de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei, în atenţia experţilor internaţionali […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter