Martirii Poloniei. La Chişinău a fost deschisă Expoziţia despre crima ruso-sovietică de la Katyn


Expoziţia „Anihilarea elitelor poloneze. Acţiunea AB – Katyn”, lansată la Chişinău

Masacrul elitelor poloneze în primăvara anului 1940 este reprezentat într-o impresionantă expoziţie de fotografii. Centrul de Cultură şi Istorie Militară din capitală, Ambasada Poloniei la Chişinău, în colaborare cu Ministerul Apărării au evocat tragedia de la Katyn, locul unde acum 75 de ani au fost exterminaţi 22 de mii de polonezi, relatează Mesager.

Imaginile cu chipurile oamenilor împuşcaţi în cap şi aruncaţi în gropi comune sunt devastatoare. Au avut odată o viaţă frumoasă, trăită în demnitate, reprezentau elita intelectualităţii poloneze: ofiţeri, aviatori, ingineri, profesori, preoţi, studenţi.

„O expoziţie despre crimele din secolul XX, e vorba de polonezi. Polonia a fost atacată la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ce vedem aici e mărturia unei crime odioase comise de autorităţile sovietice în aprilie 1940 faţă de militarii polonezi, care, de fapt, erau civili”, afirmă Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie.

„Decenii la rând după război, adevărul despre aceste crime era interzis, iar pentru a construi viitorul, este necesar să ne amintim de trecut”, a spus Excelenţa Sa Artur Michałski, Ambasadorul Poloniei în Moldova.

„Floarea intelectualităţii poloneze, peste 22 de mii de ofiţeri au fost ucişi conform ordinului lui Stalin din 5 martie 1940, au fost ucişi de NKVD la Katyn, alte locuri de tortură de pe teritoriul Uniunii Sovietice. Ne amintim pentru a ţine minte şi pentru a construi relaţii cu alte ţări, bazându-ne pe Adevăr”, susține Artur Michałski.
„Scopul regimului totalitar a fost lichidarea elitelor popoarelor pe care ei le-au ocupat. Fără elită, fără memorie, orice popor poate fi uşor condus. Similară este şi soarta noastră, zeci de mii duşi în Siberia, sute de mii ucişi în 1946-1947 prin foamete organizată. Am suferit din cauza acestor doi criminali, Stalin şi Hitler”, declară Anatol Șalaru, ministrul Apărării.

„Au trecut atâţia ani, lucrurile acestea se doresc a fi uitate, mai mult decât atât, se inventează pagini noi de istorie în laboratoarele de expertiză istorică din Federaţia Rusă şi toate lucrurile acestea ne vorbesc despre faptul că pentru libertate, democraţie, adevăr, trebuie să lupţi mereu”, spune Corina Fusu, ministru al Educației.

Expoziţia organizată de Muzeul Memoriei Naţionale din Varşovia este una itinerantă. După Chişinău, cele 51 de planşe cu imagini fotografice şi comentarii vor fi expuse la Bucureşti, dar şi alte oraşe din România.

 

Reportajul Radio Moldova poate fi ascultat AICI

 

Reportajul Moldova 1 TV, realizat de Silvia Hodorogea pentru programul Mesager

 

 

 

Fotografii-document şi două capturi din filmul KATYN,

realizat de celebrul regizor polonez Andrzej Wajda:

 

Katyn-captura film Wajda-1

 

Katyn-captura film Wajda-2

 

Katyn 1940-groapa comuna ofiteri polonezi-1

 

Katyn 1940-groapa comuna ofiteri polonezi 2-

 

 

 

Sursa material: TRM

Sursa foto: Internet / capturi din filmul KATYN

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter