„Marșul Tricolorului” pe străzile Chișinăului în cinstea Unirii și a deputaților Sfatului Țării


Emoţiile de acum 99 de ani, când la Chişinău se vota Unirea Basarabiei cu România, au fost retrăite și astăzi. În timp ce liberalii au reconstituit Drumul Unirii din 1918, marşăluind de la monumentul lui Ştefan Cel Mare şi Sfânt până la edificiul producerii evenimentului istoric, membrii Asociaţiei Onoare Demnitate şi Patrie (ODIP) au întins un tricolor imens, ce a măsurat 100 de metri şi a fost purtat pe braţe de participanţi.

Ambele evenimente au fost ghidate de o singură dorinţă: repetarea scenariului de acum aproape un secol.

De la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi până la clădirea unde a fost semnat Actul Unirii, manifestanţii au mărşăluit cu drapele, panglici tricolore şi crizanteme albe. Ei spun că unirea Republicii Moldova cu România ar putea aduce doar beneficii ţării noastre.

În faţa clădirii unde deputaţii au decis ca Basarabia să revină la Patria Mamă, liberalii au votat o declaraţie, în care îşi propun să promoveze pe larg ideea Unirii.

„Doar prin unire putem trăi în prosperitate şi să fim siguri de viitorul nostru şi al copiilor noştri. Uniţi pentru unire, în unire e salvarea”, a menționat liderul PL, Mihai Ghimpu.

 

Ziua Unirii 2-manifestare tineri ODIP-Chisinau

 

În roşu galben şi albastru s-a colorat și bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei. Membrii Asociaţiei ODIP au întins de-a lungul străzii un drapel imens.

Marşul Tricolorului marchează o zi istorică spun organizatorii, întrucât a mai rămas doar un an până la centenarul Unirii.

„Cu cât mai mult ne apropiem de 2018, cu atât mai mulţi vom deveni, cu atât mai multe campanii de informare vom face. Împreună cu noi sărbătoresc şi cei din Italia, cei din Spania, din Portugalia, din Germania, toţi cei care simt româneşte, împreună să demonstrăm clasei politice că putem fi uniţi”, a spus Vlad Bilețchi, președintele ODIP.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România, teritoriul dintre Prut şi Nistru fiind astfel primul dintre provinciile istorice care s-a unit cu Patria Mamă. Au urmat celelalte provincii românești – Bucovina, Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul. 

 

Reportajul Moldova 1 TV: „Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată printr-un şir de activităţi”

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Deputații Sfatului Țării pomeniți nominal în Bisericile Mitropoliei Basarabiei din R. Moldova

Ziua Unirii Basarabiei în România: Parastas, film, concerte cu Cristi Aldea Teodoovici, Zdob & Zdub ș.a.

27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu Patria-mamă (1918), declarată Sărbătoare Națională în România 

Fapte ale Guvernelor RO-MD spre Ziua Unirii: 30 mln euro în + pentru Gazoduct, 96 microbuze școlare ș.a.

 

DOC.// Cum s-a înfăptuit Unirea din 27 martie 1918: istoricul Sfatului Ţării, Actul Unirii, lista celor 86 deputaţi

Amintirile Elenei Alistar, prima femeie politician din spaţiul românesc şi singura care a votat Unirea la 27 martie 1918

DOC.// Scrisoarea lui Iuliu Maniu către Pan Halippa la 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România

 

 

Sursa material: TRM

Sursa foto: Liber TV

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter