„Maria Tănase, poveste interzisă” şi „Nunta Mută” între cele 16 filme la Expo Milano 2015


Asociaţia Socio Culturală ProEvent din Roma, organizatorul festivalului de film românesc „ProCult Film Festival”, împreună cu partenerii: Pavilionul României Expo Milano 2015, Ambasada României în Italia, Consulatul General al României la Milano, prezintă in perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2015, la Milano, o serie de proiecţii cinematografice, cu genericul: „Cinematografia românească de ieri şi de azi Expo Milano 2015.

În cadrul evenimentelor va fi prezentat un program artistic compex din 13 filme împărţite în trei secţiuni: lungmetraje, scurtmetraje si documentare. Secţiunile lungmetraj si scurtmetraj sunt dedicate filmelor premiate la festivaluri de renume și realizate de regizori celebri a căror carieră a fost premiată în cadrul festivalurilor naţionale și internaţionale. La sectiunea documentare vor fi proiectate filme ce aduc in centrul atentiei personalitati celebre si traditii românesti.

Evenimentul este structurat pe durata a patru zile şi se va desfăşura atât în incinta Pavilionului României la Expo 2015 cât şi în centrul oraşului, la Cinema “Apollo Spazio Cinema” – sala Dafne, situat în Galeria De Cristoforis 3 din Milano.

Spectatorii vor putea urmări documentarele şi filmele de promovare a identitaţii şi tradiţiilor româneşti: „Maria Tănase, poveste interzisă” de Laurenţiu Damian, „Caluşul” de Laurenţiu Damian, „Ignat în Maramureşul istoric” de Gabriel Boholt şi „Acasă la Brancuşi” de Radu Tora.

Debutul va avea loc miercuri, 30 septembrie, în prezenţa Comisarului General al României la Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, a regizorului Horaţiu Mălăele a Consulului General George Gabriel Bologan, a reprezentanţilor Asociaţiei ProEvent (Teodora Madasa, Ina Sava si Adrian Grigor) și a directorului LycaMobile Italia, Marcello Frano. Filmul Nunta Mută de Horaţiu Mălăele va deshide evenimentul.

Seria de lungmetraje proiectate la Apollo SpazioCinema sala Dafne este comusă din “La limita de jos a cerului” de Igor Cobileanski, „Closer to the moon” de Nae Caranfil şi “Tatăl Fantomă” de Lucian Georgescu.

Filmele de scurtmetraj si documentar ce se pot fi vizionate la standul Romaniei din Expo sunt „Gobbel” de Raluca David, “Ismialila International short film”,“Comedy Cluj Iff”, “Open Society Shorts Competition”, „Strada drapelului numărul 0” de Anca Oproiu, „Excursie” de Adrian Sitaru, „Retur” de Emanuel Pârvu, „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda.

 

 

Cei care nu vor ajunge la Milano, pot vedea filmul „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian pe site-ul FlacăraTV:

DOC. video// Filmul documentar „Maria Tănase”, realizat de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

 

 

Sursa material: Timp Românesc

Sursa foto: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter