Marele cineast şi scriitor Vlad Ioviţă comemorat la baştina sa din Transnistria


La Liceul „Vlad Ioviţă” din Cocieri, Dubăsari, a avut loc comemorarea scriitorului şi cineastului originar din această localitate, care pe data de 25 decembrie 2015 ar fi împlinit 80 ani.

La eveniment au participat profesorii şi consătenii, care au învăţat cu protagonistul şi au asistat la lansarea nuvelei „Dimitrie Vodă Cantemir, de Vlad Ioviţă”, relatează Radio Moldova.

„Consiliul local a venit cu un suport de șapte mii de lei pentru reeditarea cărții. Sper foarte mult că această carte să ajungă la elevi. Sperăm foarte mult că elevii din Liceul „Vlad Ioviță” vor citi această carte”, a afirmat Raisa Spinovschi, primar de Cocieri.

La festivitatea de la Cocieri, Dubăsari a participat şi o delegaţie de oameni de cultură şi ştiinţă de la Chişinău, condusă de scriitorul Titus Ştirbu.

Directorul interimar al Liceului, Tatiana Roşca, a mărturisit că manifestarea, organizată în colaborare cu autorităţile locale şi locuitorii comunei, a avut un scop educaţional.

„Din anul 1995 instituția poartă numele lui Vlad Ioviță. Numele lui a promovat nu doar imaginea instituției noastre, dar și a întregii comunități. O astfel de personalitate în satul nostru nu există. Dacă ar fi fost în viață s-ar mândri foarte mult cu generația și instituția care-i poartă numele. A trăit puțin, dar i-a rămas opera și amintirea”, a menționat Tatiana Roşca.

Pe 23 decembrie la Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău va fi vernisată o amplă expoziţie, consacrată vieţii şi creaţiei lui Vlad Ioviţă.

Vlad Ioviţă s-a născut pe 25 decembrie 1935 şi s-a stins din viaţă în 23 iunie 1983.

De menţionat că o stradă din localitate poartă numele omului de cultură Vlad Ioviţă. În faţa Liceului urmează să fie înălţat şi un bust. Acum sătenii sunt în căutarea resurselor financiare.

 

Vald Iovita placa comemorativa la Cocieri Dubasari

 

Vlad Iovita-Liceul din Cocieri Dubasari

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Filmul „Dimitrie Cantemir” de Vlad Ioviţă, cu Mihai Volontir în rolul principal

Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: www.moldovafilm.md / Direcţia Învăţământ Dubăsari

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter