Marele artist Vahtang Kikabidze despre Putin: „un mic Ivan cel Groaznic, Dumnezeu îl va pedepsi, va sfârşi urât”


Legendarul actor și cântăreț din URSS a impartasit intr-un interviu agentiei UNIAN gandurile sale despre politică, Putin şi cum sa fie invinsi invadatorii rusi.

După începerea conflictului ruso-georgian din 2008, celebrul cântăreț și actor Vahtang Kikabidze a adoptat o poziție critica fata de autoritățile ruse. Din aceasta cauza actorul de origine georgiana s-a confruntat cu raceala din partea colegilor sai din Rusia, a fost în mod repetat criticat și trecut chiar pe „lista neagră” a Kremlinului.

Când, în 2008, Rusia a invadat Georgia, dvs., în ciuda popularității printre rusi ati refuzat să mai mergeti în turnee în Rusia. Nu regretati decizia?

 

Vahtang Kikabidze-tanarRusia este o țară mare și aveam mult de lucru acolo, dar din 2008 nu am mai facut niciun proiect in Rusia. Când vreau să cânt în limba rusă, vin în Ucraina sa cânt.

Când am refuzat Decoratia (în 2008, Vahtang Kikabidze a refuzat Ordinul Prieteniei din partea lui Putin, în semn de protest față de invazia Rusiei în Georgiei), am facut-o pentru că mi-ar fi fost rușine sa privesc în ochii nepoților.

In ultimii ani, multi artiști din Ucraina au avut de facut o alegere grea: sa mearga in Rusia în turnee sau sa le refuze

Fiecare trebuie să decidă pentru el însusi. Dar, când ai tai sunt luati la bataie, iar tu te duci la agresor și canti – e chiar indecent.

 

Cu toate acestea, decizia dvs. a provocat indignare în rândul colegilor din Rusia…

Da, când a început razboiul, prietenii din Rusia au scris o mulțime de lucruri urâte pe internet. Oameni foarte celebri, de altfel. Și acum ei neaga ca ar fi scris…

După incidentul Porecenkov (actor rus care in fata camerelor a tras cu mitraliera spre pozitiile ucrainenilor), în Rusia au început să vorbească despre faptul că într-un mediu artistic mai bine să rămâi neutru. Sunteți de acord cu această opinie?

Vahtang Kikabidze-2 -cantaCum poți fi în afara politicii? Iata m-a sunat nu demult sotia și spune, ai fost trecut pe „lista neagră” a lui Putin. În afară de mine acolo mai sunt Makarevici, Șevciuk, vedete occidentale, cântăreți, muzicieni… eu spun, in sfarsit am o companie buna (rade).

Credeti ca în Rusia sunt hartuiti cei care nu sunt de acord cu politica Kremlinului?

În Rusia, oamenii care locuiesc acolo sunt nevinovati. Problema e Kremlinul. Aşa a fost întotdeauna, pus pe cucerire. Oamenii se tem să rostească un cuvânt.

Cum să se ajungă la astfel de mizerii? Dar există o justiție suprema. Atacul Kremlinului asupra celor slabi, asupra unei alte țări ortodoxe… Dumnezeu il va pedepsi pe el (Vladimir Putin). Va sfarsi urat. Pentru că dacă oamenii din Rusia se vor rascula, din gaura de sarpe il vor scoate. Ei nu iartă usor.

Credeți că Rusia nu a atins masă critică ca oameni să riposteze?

Oamenilor le este frică. Cu toții am trăit rau în Uniunea Sovietică. Și nu mai puteam scapa din asta. Dar ce se intampla in Rusia, în opinia mea, este ceva ciudat. Iata ieri au arătat poze cu Putin, s-a spus ca sunt de ieri, cand de fapt sunt poze mai vechi, da acum câțiva ani…

Ei bine, minciuna demnitarilor din Rusia a devenit aproape politică oficială…

Acest lucru a existat si înainte. De exemplu, atunci când Lavrov (ministrul de externe rus), apropo, este armean din Tbilisi, a declarat oficial că Georgia a declarat război Rusiei. Pai toți oamenii din Georgia incap intr-un cartier din Moscova! Și toti ascultau cu gravitate…

Ce vrea el (Putin), eu nu pot să înțeleg. Are de toate. Are pamant, are petrol, gaz, națiune educată, literatură bună. Totul! Vrea Uniunea Sovietică inapoi? Pai tot ei au distrus-o. Oamenii sunt nevinovati.

Așa cum arată experiența tristă a Ucrainei, pentru a recrea Uniunea Sovietică, lui Vladimir Putin Rusia nu îi este suficientă…

Vahtang Kikabidze-cu drapel ucraineanDacă vă amintiți, înainte principalii inamici erau estonieni, dar i-au lăsat în pace, apoi, brusc – Georgia. Acum Ucraina…

Am fost foarte supărat când s-a întâmplat în Crimeea. Tatăl meu a fost jurnalist, de aceea nu a fost luat pe front. Dar el a insistat sa mearga. Îi spunea mamei mele că îi era rușine să mearga pe stradă, și a plecat în 1942, a murit în Kerci (Crimeea). El a mers să lupte pentru patrie și a murit pentru patrie.

Dar ce patrie este tara care vrea sa te striveasca? Când am văzut tancuri în Georgia, am inlemnit, nu imi venea sa cred. În acea zi am plecat de la Batumi, dupa 20 de km ma suna fiica mea, imi spune: „Întoarce-te, au inceput sa bombardeze …”

Cred ca Kremlinul o face voit, agita toate tarile. Statele baltice le-a agitat, Ucraina, Georgia. Daca te uiti la televizor, am impresia că suntem în mod evident pregătiti pentru „cizma ruseasca”.

Credeti ca vor continua anexarile?

Anexarea continuă si e ceva serios. Și are loc ca și cum nimic nu se întâmplă. De exemplu, la 35 km de Tbilisi este un mic oraș – Gori, unde s-a născut Stalin. După 2008 acolo s-a ridicat o ingradire „de frontieră”. Dar în fiecare dimineață, această „frontieră” se mută un pic pe teritoriul georgian.

Cei care guvernează acum în Georgia au banii in Rusia. Probabil, ca au fost chemati și li s-a spus: „mergeti si stricati tot ce se poate strica”. Prin urmare, încearca să-i divizeze pe georgieni. Pentru ca Europa sa spuna: „in primul rand rezolvati-va problemele și apoi veniti la noi”.

Și ce se poate face in această situație?

O mare putere este acum noua generație. În Georgia, tinerii sunt foarte critici cu puterea. Pe vremea lui Mişa (ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili) au început să ne aducă educatori din întreaga lume. La început nu am înțeles, apoi, dintr-o dată, toți copiii noștri vorbeau limba engleză. Pretutindeni! Acum, din păcate, guvernul a incetat aceste lucruri, dar tinerii deja sunt diferiti.

În ultimii ani, multi georgieni au fost angajati de autoritățile ucrainene. Ce parere aveti despre asta?

Vahtang Kikabidze-3Acum aveți o echipă bună. Cred că vor face treaba serioasa. În Ucraina corupția a fost mereu foarte mare. Ce fac acum este bine. Doar oamenii, ucrainenii, trebuie să aiba rabdare.

Georgia este o țară mică, așa că a fost mai ușor cu coruptia. De exemplu, m-am trezit intr-o dimineața și toti polițistii rutieri au disparut de pe stradă. Nu am înțeles ce se întâmplă. Dupa doua luni din noua academie de poliție rutieră au venit alti politisti. Baieti tineri, înalti, fără burti, vorbitori de limbi straine… Schimbarea a fost foarte vizibila. Oamenilor nu le venea sa creada. De aceea, eu sunt un optimist și cred că şi voi, de asemenea, veti reusi.

Din păcate, în afara de reformele dureroase, lucrurile sunt complicate de conflictul în desfășurare în partea de est a Ucrainei…

Da, totul a fost regizat…

Noi încercăm să negociem…

Cu cine, cu ăsta (Putin)? Eu nu-l cred. Cat timp va fi în viață, nimic bun nu va fi. El are creierul altfel construit. Este un mic Ivan cel Groaznic.

Dar smecheria este că Ucraina nu este o țară mica si nu poti sa te porti asa cu o tara mare. Dacă o sa va ridicați militar, nimeni nu va putea sa va mai faca nimic.

În timpul conflictului din Georgia, ati spus odată că, dacă ati fi fost mai tanar, ati fi mers pe front?

In perioada de început a războiului eram cu un prieten la masă si vorbind i-am spus: „Imagineaza-ti, ei (rușii) veneau in vizite, noi ii primeam omeneste, iar apoi brusc, au venit calare pe tancuri”. Și apoi am scris un cântec anti-război. Nici nu stii cum plangeau spectatorii ucraineni la această melodie la un concert în Lviv (pe 16 martie)!

Acum suntem toți îngrijorați pentru copii, toti alergam, ne zbatem. Prin urmare, principalul lucru este să fie pace. În Georgia, avem o regiune – Guria. Și acolo primul toast este întotdeauna „pentru pace”. Când eram mic, nu înțelegeam. Acum am înțeles. Visul meu este sa vad ziua în care vom avea o viata linistita.

 

Un interviu de Tatiana Urbanskaya, Agenţia de presă UNIAN, Ucraina

Traducere în română – Oleg Cojocaru

 

 

Sursa material: pagina de Rusia / UNIAN

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter