Maia Mogerstern, care a jucat rolul Fecioarei Maria în „Patimile Lui Hristos”, nu consideră filmul antisemit


Deseori jurnaliștii îi pun una și aceeași întrebare: Ce a însemnat pentru ea interpretarea rolului Mariei din „Patimile lui Hristos”?
Mai de fiecare dată actrița Maia Mogerstern din România răspunde copleșită de emoții:

„Am fost surprinsă de faptul ca m-a căutat Mel Gibson, că vrea să joc în filmul său. E un adevărat miraj… A fost un amalgam de emoție, de spaimă. Nu am povestit nimănui dinafara familiei că am fost luată în considerare pentru acest rol. Doar când am primit confirmarea, am anunțat minunata veste. M-am filmat cu mare plăcere și cu ambiția de a da tot ce este mai bun. Au fost niște filmări foarte grele și când vă spun grele, asta înseamnă crunte, în condiții cumplite, de vânt, de ploaie. În fața camerei suntem toți la fel. Mi-a plăcut tot ce s-a întâmplat pe platouri, deoarece a contat fiecare detaliu, nu a fost lăsat nimic de izbeliște.”

 

Patimile Lui Hristos 3-film SUA-2004-logo-titlu film

Filmul „Patimile Lui Hristos” de Mel Gibson, poster, SUA, 2004

Patimile Lui Hristos 5-film SUA-2004 Fecioara Maria- Maia Morgenstern si Fiul rastignit

 

Actrița mai afirmă că nu regretă că s-a decis să se producă în rolul Fecioarei Maria:

„Nu pot să regret așa ceva. Momentul în care te sună regizorul și îți spune: „Mulțumesc pentru ceea ce ai făcut!”, te face să te gândești că nu ai făcut degeaba umbră pe pământ. În schimb, regret ipocrizia, regret obtuzitatea celor care s-au grăbit să-și dea cu părerea fără să analizeze pelicula”.

Filmul „Patimile Lui Hristos” a stârnit, încă înainte de lansarea sa, numeroase critici din partea liderilor religioși evrei, care au afirmat că drama lui Gibson nu reprezintă altceva decât o acuză la adresa poporului evreu, considerat principalul vinovat în moartea lui Iisus. Maia Morgenstern, care în momentul filmărilor avea 41 de ani, nu consideră pelicula antisemită. „Desigur, personajul negativ din toată această poveste este marele preot evreu, Caiafa, însă în mod clar el reprezintă regimul, și nu poporul evreu. De-a lungul istoriei, autoritățile au persecutat persoanele cu idei revoluționare”, a spus actrița.

 

Patimile lui Hristos 4-actorul James Caviezel si regizorul Mel Gibson pe platou

Actorul James Caviezel – rolul Lui Iisus Hristos si regizorul filmului „Patimile Lui Hristos”, Mel Gibson, pe platoul de filmare

 

La rândul ei, actrița a trecut prin aceeași atitudine antisemită în țara ei, însă ea s-a simțit mândră de faptul că este evreică. Acasă, părinții săi, de profesie matematicieni, au învățat-o filozofia și istoria poporului evreu. În jurul vârstei de 15 ani, Maia a început să devină curioasă în legătură cu religia poporului evreu și astfel a început să frecventeze sinagoga din București.

Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patimile lui Hristos”.

În prezent este directoarea Teatrului Evreiesc de stat din București.

Fiind întrebată ce e la modă în teatru astăzi, Maia a răspuns: „Undeva există o mai mare libertate. Indiferent de modă. Pentru că sunt mode, sunt tendințe, sunt descoperiri ce ni se par nouă abordări complet diferite”.

 

Patimile Lui Hristos 2-film SUA-2004 Fecioara Maria- Maia Morgenstern

Maia Morgenstern in rolul Fecioarei Maria

 

TVR Maia Morgenstern la Chisinau 3-28 nov 2016

Maia Morgenstern la Chisinau, povestind despre trairile ei in timpul filmarilor la „Patimile Lui Hristos”, perioada in care era insarcinata… 28 noiembrie 2016

 

 

„Patimile Lui Hristos”, fragmente din filmul lui Mel Gibson

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Mel Gibson pregătește o continuare a filmului „Patimile Lui Hristos” / „The Passion of the Christ”
După o pauză de 10 ani, regizorul Mel Gibson lansează un nou film – „Hacksaw Ridge”

Maia Morgenstern, actriţa care a jucat rolul Fecioarei Maria, vine la Chişinău!
Filmul „Cel mai iubit dintre pamânteni” cu celebrul actor Ştefan Iordache (1993)

 

 

Sursa material: publicația Libertatea Cuvântului, Cernăuți
Sursa foto: capturi video din filmul „Patimile lui Hristos” / TVR Moldova / Film.it
Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Maia Mogerstern, care a jucat rolul Fecioarei Maria în „Patimile Lui Hristos”, nu consideră fi… […]

  2. […] Maia Mogerstern, care a jucat rolul Fecioarei Maria în „Patimile Lui Hristos”, nu consideră fi… […]

  3. […] Maia Mogerstern, care a jucat rolul Fecioarei Maria în „Patimile Lui Hristos”, nu consideră fi… […]

  4. […] Maia Mogerstern, care a jucat rolul Fecioarei Maria în „Patimile Lui Hristos”, nu consideră fi… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter