Luna Filmului Românesc la Hamburg cu filme de Pintilie, Mungiu, Puiu, Porumboiu, Muntean, Ujică, Şerban, Săucan


Lungmetraje de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Cristi Puiu ş.a. vor fi proiectate la „Filmland Rumänien”, luna filmului românesc la Hamburg, un eveniment care se va desfăşura până pe 28 februarie.

„În 2007 la Cannes, filmul 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, câştigă Palme d’Or. Succesul unui film românesc la cel mai important festival de film nu este singurul şi nu reprezintă un fenomen izolat. Criticii de film sunt de acord că a apărut un nou curent în cinematografie, pe care îl denumesc «noul val românesc». După ce au trăit pe propria piele dictatura ceauşistă, autorii de film îşi spun cuvântul cu o distanţă documentară şi cu un gram de umor negru, cu care îşi prelucrează un trecut întunecat şi un prezent incert al ţării în care trăiesc. O serie de filme contraindicată celor cu nervi slabi!”, se arată pe site-ul cinematografului B-Movie, unde este prezentată retrospectiva dedicată producţiilor cineaştilor români, începând cu „Reconstituirea” de Lucian Pintilie, „Meandre” de Mircea Săucan şi până la „Ultimul joc” al lui Corneliu Porumboiu.

Festivalul de film românesc se întinde pe o perioadă de o lună şi are loc pentru prima dată în oraşul Hamburg din nordul Germaniei, informează Institutul Cultural Român (ICR).

lucian-pintilie-cinemagia.roAstfel, vor fi proiectate filmele: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile de Cristian Mungiu, Poliţist, adjectiv de Corneliu Porumboiu, Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu, Reconstituirea de Lucian Pinitilie, Marţi, după Crăciun de Radu Muntean, Videogramele unei revoluţii de Harun Farocki şi Andrei Ujică, Al doilea joc de Corneliu Porumboiu, Eu când vreau să fluier, fluier de Florin Şerban, Meandre de Mircea Săucan şi A fost sau n-a fost de Corneliu Porumboiu.

 

Lungmetrajul Reconstituirea, realizat în 1968 de regizorul Lucian Pinitilie (basarabean de-al nostru, născut la Cetatea Albă), film interzis la scurt timp de tov. Ceauşescu, iar regizorul forţat să părsească România şi să ia drumul exilului:

 

 

 

 

 

Sursa material: Mediafax / Diana Pârvulescu

Sursa foto: ICR Berlin şi Cinemagia

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter