Lumina Sfântă s-a aprins acum câteva ore, semn că Mântuitorul mai dă o şansă Omenirii


La Ierusalim, creştinii ortodocşi au primit Lumina Învierii în Biserica Sfântului Mormânt.

Ceremonia a fost oficiată chiar de Patriarhul grec al Ierusalimului, Theophilos al III-lea. El a intrat singur în încăperea în care se află lespedea pe care a fost depus trupul Mântuitorului.

Conform tradiţiei, uşa este sigilată şi se deschide doar când înaltul prelat începe să le ofere credincioşilor Lumina Sfântă. În fiecare an, Lumina Învierii apare de nicăieri şi fără nicio explicaţie exterioară.

Anul acesta, ceremonia s-a desfăşurat la adăpostul unor măsuri de securitate neobişnuite. 3.500 de poliţişti au fost amplasaţi în preajma Bisericii Sfântului Mormânt şi în punctele cheie din Oraşul Vechi.

Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii a fost ridicată pe locul unde se bănuieşte că ar fi fost îngropat Iisus după răstignire şi este cel mai însemnat loc de pelerinaj al religiei creştine.

Actualul edificiu datează din 1810 şi a fost ridicat pe locul unde s-a aflat biserica construită la porunca împăratului Constantin cel Mare, în anul 335. Se spune că locul construcţiei bisericii ar fi fost ales de Împărăteasa Elena, chiar acolo unde, în anul 325, a găsit relicve din Sfânta Cruce.

La Sfântul Mormânt se află cel mai mare dom al Bisericii Învierii şi este locul unde se ţin slujbe religioase atât de bisericile ortodoxe răsăritene, cât şi de bisericile ortodoxe orientale şi de cea romano-catolică.

 

Ierusalim-Biserica-Sfantului-Mormant-600px

 

 

TVR, 30 aprilie 2016: Minunea Luminii Învierii, în Biserica Sfântului Mormânt

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paştelui ortodox, la Mormântul Sfânt apare, de nicăieri şi fără nicio explicație exterioară, Lumina Învierii. E cea mai veche minune a creştinătăţii de după Înviere, atestată anual. Primul care ar fi văzut Lumina Sfântă sau Focul Sfânt a  fost chiar Apostolul Petru, în anul 34. Din anul 1106 avem prima descriere în detaliu a acestui miracol,  făcută de călugărul rus Daniil.

În sâmbăta de dinaintea Paştelui, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean şi episcopul copţilor, înconjoară de trei ori în Sfântul Mormânt, cântând imnuri. Apoi, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului citeşte rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini şi intră singur în mormânt.

Lumina Sfântă coboară şi aprinde candela, de unde apoi patriarhul aprinde 33 de lumânări (semnificând numărul anilor lui Iisus Christos la răstignire). Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului şi rostind rugăciuni, împarte lumină celor prezenți.

 

Ierusalim-Patriarhul-Lumina Sfanta-600px

 

Potrivit mărturiilor pelerinilor, Focul Sfânt nu le arde părul sau faţa.

Înaintea de săvârşirea minunii, Sfântul Mormânt este verificat pentru a nu exista acolo nicio sursă de lumină, iar înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este şi el examinat de autorităţile israeliene pentru a se arăta că nu poartă asupra sa mijloace tehnice de aprindere a focului.

De la Ierusalim, din Mormântul Sfânt, Lumina Învierii porneşte către bisericile ortodoxe din toată lumea, pentru a ajunge în noaptea Învierii când, la 12.00 noaptea, credincioşii merg la biserici pentru a lua Lumină.

 

Ierusalim-Biserica-Sfantului-Mormant-Lumina Invierii-mii de lumanari-600px

 

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: Creştin Ortodox

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter