Lingvistul Eugeniu Coşeriu cinstit, în 2016, și la Mihăileni, Rîșcani, baștina sa


Lingvistul Eugeniu Coşeriu a fost comemorat cu prilejul celor 95 de ani de la naştere în satul de baştină, Mihăileni, raionul Rîşcani.

La eveniment au fost prezenţi distinşi oaspeţi, printre care şi fiica regretatului savant, Eugenia Coșeriu, care a venit pentru prima dată în Moldova.

Coşeriu a purtat pe toate meridianele dragostea pentru locul natal, de unde spunea că nu a plecat niciodată. De aceea, în satul de baştină, câţiva ani în urmă a fost inaugurat un bust la liceul ce-i poartă numele, dar şi o clasă-muzeu.

„Noi i-am spus „Luceafărul lingvisticii mondiale, care a luminat toată lumea, iar pentru noi a fost după un paravan, căci l-am cunoscut abia în 1989. Ne-a proslăvit în întreaga lume”, a declarat primarul satului Mihăileni, Valerian Cecan.

Cu susţinerea financiară a Primăriei a apărut cartea „Fecior pribeag”, care reuneşte fotografii, autografele savantului, dar şi versuri consacrate lui Eugeniu Coşeriu, scrise de Angela Mândâcanu, profesoară din Mihăileni.

 

TVM-Eugeniu Coseriu cinstit la Mihaileni-500px

 

Un alt distins consătean, medicul Teodor Popovici, a editat volumul „Marele Coşeriu. Reper fundamental al lingvisticii moderne”. „Este un lingvist de talie mondială, cel mai mare român şi cel mai mare patriot. Nu cred că a iubit cineva mai mult decât el Basarabia, România şi satul Mihăileni”, afirmă Teodor Popovici.

Cu mărturii inedite despre celebrul savant a venit din Austria, pentru prima dată în Moldova, fiica lingvistului, Eugenia Coşeriu. „Tata era o persoană exigentă. Ceea ce considera că nu ţine de cultură, i se părea inutil. Nu-l interesau bunurile materiale, preţuia doar valorile spirituale”, spune fiica acestuia.

Oaspeţii le-au vorbit consătenilor lui Eugeniu Coşeriu despre activitatea prodigioasă a lingvistului. Acesta cunoştea 30 de limbi, 50 de universităţi i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa, a fost fondatorul primelor şcoli de lingvistică din America de Sud şi din Tubingen, Germania, a instruit generaţii de discipoli.

„A fost un model de om de ştiinţă, era extrem de exigent cu discipolii, a fost de o profunzime rară. Orice problemă de lingvistică a interpretat-o din toate punctele de vedere, asta explică faptul că Coşeriu a creat o teorie a lingvisticii generale”, a menţionat Eugenia Bojoga, discipolă a lingvistului.

 

Eugeniu Coseriu-comemorat-in-satul-de-bastina-FlacaraTv-md

 

Volumele savantului au fost traduse în numeroase limbi ale lumii. Acestea încă nu sunt cunoscute la baştină, de aceea, au remarcat participanţii, este necesar să fie traduse şi în limba română, pe care Eugeniu Coşeriu a iubit-o şi a susţinut-o în anii Renaşterii Naţionale.

 

Reportajul colegei Silviei Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu

Eugeniu Coşeriu despre fantoma „limba moldovenească” şi „bilingvismul” rus-sovietic

La Chişinău a fost lansată o carte dedicată gigantului lingvist Eugeniu Coşeriu, născut în Moldova

Lingvistul lumii, Eugeniu Coşeriu, omagiat la Chişinău prin noi traduceri în română

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: capturi video din reportaj

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea și Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Lingvistul Eugeniu Coşeriu cinstit, în 2016, și la Mihăileni, Râșcani, baștina sa […]

  2. […] Coşeriu, (n. la Mihăileni, plasa Rîşcani, județul Bălţi, 27 iulie 1921 – d. la Tubingen, Germania, 7 septembrie […]

  3. […] Lingvistul Eugeniu Coşeriu cinstit, în 2016, și la Mihăileni, Râșcani, baștina sa […]

  4. […] Lingvistul Eugeniu Coşeriu cinstit, în 2016, și la Mihăileni, Râșcani, baștina sa […]

  5. […] Lingvistul Eugeniu Coşeriu cinstit, în 2016, și la Mihăileni, Râșcani, baștina sa […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter