Liderii românilor de la Cernăuți cer păstrarea școlilor medii din s. Stălineși, Bălcăuți, Nesvoia


Liderii asociațiilor național-culturale și profesionale românești din Ucraina s-au adresat printr-o Scrisoare deschisă primăriei comunei Mămăliga, dlui primar Arcadie Șova și consilierilor locali, solicitând revocarea hotărârii privind formarea circumscripției educaționale pilot în comuna Mămăliga, care prevede „înghițirea” a trei școli românești din raionul Noua Suliță – prin transformarea lor în filiale ale școlii mixte ucraineano-române din comuna Mămăliga.

În Scrisoare se arată că hotărârea din 30 mai 2016 de comasare a școlilor din satele Stălineși, Bălcăuți, Nesvoia și de transformare a acestora în filiale ale școlii din Mămăliga trebuie abrogată în regim de urgență.

„Am rămas stupefiați de faptul că organizarea administrativă a școlilor din Ucraina a început cu desființarea a trei școli românești din regiunea Cernăuți”, menționează semnatarii Scrisorii.

Publicăm mai jos această Scrisoare deschisă:

Către PRIMĂRIA COMUNEI MĂMĂLIGA

Domnului Primar Arcadie Șova,

Domnilor Consilieri ai Primăriei Mămăliga

Subsemnații, reprezentanți ai societății civile din regiunea Cernăuți, apelăm la dumneavoastră cu rugămintea insistentă să reveniți de urgență la decizia privind problema instituțiilor de învățământ mediu general de pe teritoriul nou înființatei comune Mămăliga și să anulați Hotărârea din 30 mai 2016 a Consiliului local Mămăliga, privind desființarea școlilor cu predare în limba română din satele Stălinești, Bălcăuți și Nesvoia, cu transformarea ulterioară a acestora în simple filiale ale școlii mixte, ucraineano-române, din satul Mămăliga, hotărâre pe care o considerăm total neinspirată și imorală.

Această hotărâre nu poate fi decât o discriminare fățișă a elevilor, părinților și profesorilor din cele trei localități cu populație românească, o sfidare a intereselor cetățenilor din cele trei localități. Ea ignoră în totalitate art. 2, pct. 1.2 din Legea Ucrainei privind asocierea benevolă a comunităților teritoriale și art. 5 și 7 din același act legislative, privind discutarea publică prealabilă de către comunități a unor asemenea proiecte de hotărâre. Totodată, această hotărâre pripită contravine prevederilor art. 4, pct. 1.5 din aceeași Lege, care prevede ca serviciile oferite comunității teritoriale să nu fie inferioare celor de până la comasare. Or, se știe că starea drumurilor folosite pentru transportarea copiilor la școala din Mămăliga, în perioada întregului an de studii, dar mai ales pe timp de iarnă, este extrem de proastă. La fel, starea tehnică a imobilului în care își are sediul școala din Mămăliga, ca și dotarea acestei școli cu material didactic, nu este mai bună ca în cele trei școlii recent desființate. Dimpotrivă, sub acest aspect, școala din Mămăliga cedează în fața celorlalte trei școli. Oare merită ele o asemenea soartă?

Legea învățământului vizează crearea unui cadru permanent de perfecționare a sistemului educațional, dar ceea ce se întâmplă la Mămăliga constituie o degradare a acestuia.

Colectivele pedagogice și ședințele cu părinții elevilor din cele trei sate amenințate cu desființarea școlilor de pe teritoriul acestora au calificat respectiva hotărâre drept inoportună și abuzivă. Distrugerea unor asemenea școli cu tradiție seculară este expresia incompetenței și indolenței unor aleși ai poporului care, în loc să reprezinte interesele acestuia, acționează în răspăr cu ele.

Tensiunile iscate în jurul problemei școlilor românești din satele ce fac parte din comuna Mămăliga, înființată recent printr-o reformă teritorial-administrativă ucraineană, i-au determinat pe oficialii români Petre Guran, Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE al României, și pe doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, să facă o vizită la 14 iunie 2016 în cele patru localități pentru a constata la fața locului care este situația reală. Ei și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu cele constatate.

La 10 iulie 2016, Adunarea generală a satului Stălinești, la care au luat parte delegații de săteni din Bălcăuți și Nesvoia, au respins categoric hotărârea de comasare a celor trei școli din localitățile reprezentate de ei, hotărâre pe care consiliul local Mămăliga a adoptat-o la 30 mai 2016, și au cerut cu fermitate anularea acesteia.

Din păcate, niciunul dintre consilierii din satele Stălinești, Bălcăuți și Nesvoia n-a considerat de cuviință să participe la Adunarea generală a celor trei localității pe problema școlilor, fapt care ne întărește încă o dată convingerea că hotărârea cu pricina a fost impusă de sus, la „sugestia” mai marilor zilei din raion și regiune.

Modul abuziv în care a fost adoptată hotărârea ne face să credem că în spatele acesteia se află aceleași forțe care de ani de zile fac tot posibilul pentru a ne ucrainiza școlile. Or, ce altceva poate să însemne distrugerea a trei școli românești prin intermediul unei școli ucraineano-române care, pe an ce trece devine tot mai ucraineană și tot mai puțin românească prin numărul de elevi, prin materialul ilustrativ din coridoare, prin avizier, prin limba folosită în cataloage etc.?!

Stimați consilieri, adoptarea în stil nedemocratic, cu tentă vădit dictatorială, sub presiunea tacită a celor de la raion, de la regiune sau chiar de la Kiev, a unei hotărâri vitale pentru destinul celor trei vechi sate basarabene înșirate, unul după altul, de-a lungul drumului de la Mămăliga la Hotin, sate în care mai dăinuie, ca prin minune, limba română, nu vă face cinste, ca aleși ai consătenilor care, la ultimele alegeri, au avut încredere în domniile voastre. Nu pentru a le știrbi interesele v-au mandatat ei în consiliul comunal!

Am rămas stupefiați de faptul că organizarea administrativă a școlilor din Ucraina a început cu desființarea a trei școli românești din regiunea Cernăuți. Nu vi se pare că e un semn de rău augur? Din câte cunoaștem, este primul caz de comasare a școlilor prin noua reformă din Ucraina. Or, cei care nu ne vor binele reușesc să ne distrugă chiar cu mâinile noastre, pentru a-și masca mai bine fața adevărată.

Neluarea în seamă a vocii poporului reprezintă un afront adus părinților și elevilor din cele trei sate, descalificându-vă ca aleși ai poporului. A nu auzi strigătul celor 279 de elevi și al celor 82 profesori, învățători și educatori înseamnă a nu înțelege sau a sfida cu rea credință spiritul democratic, unicul suveran în luarea deciziilor într-un stat de drept.

Încercarea total nefericită de a achiziționa 2 autobuse la un preț de 2 milioane de grivne pentru transportarea elevilor din cele trei sate către școala din Mămăliga ar putea să vă atragă și răspunderea penală pentru irosirea banului public, în condițiile în care părinții elevilor din cele trei sate refuză categoric să-și dea copiii la școala din Mămăliga. Sperăm că nu veți apela la ajutorul armatei sau al poliției locale pentru a-i duce cu forța pe copiii din cele trei sate la școala din Mămăliga.

Având în vedere cele spuse mai sus și luând în considerare faptul că până la începutul noului an școlar au rămas zile numărate, pentru a evita escaladarea situației tensionate din cele trei sate, și, totodată din respect pentru oamenii pe care trebuie să-i reprezentați cu demnitate, vă solicităm, stimați consilieri ai comunei Mămăliga, să abrogați în regim de urgență hotărârea din 30 mai 2016 de comasare a școlilor din Stălineși, Bălcăuți, Nesvoia și de transformare a acestora în filiale ale școlii din Mămăliga.

Nu fiți părtași la distrugerea celor trei instituții de învățământ care funcționează de peste 150 de ani în aceste vechi localități. Nu dumneavoastră le-ați înființat și nu dumneavoastră aveți dreptul să le distrugeți. Dacă nu puteți face multe pentru consolidarea acestor școli, faceți ceea ce este mai simplu – lăsați-le în pace! Nu vă murdăriți numele cu distrugerea lor!

Nu vă dați vânduți pe treizeci de arginți!

Opriți-vă până nu e prea târziu!

 

Vasile TĂRÂȚEANU, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Vasile BÂCU, președinte al Societății pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu” din Cernăuți

Ilie T. ZEGREA, președinte al Societății Scriitorilor Români din  Cernăuţi                                                

Vitalie  ZÂGREA, președinte al Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Octavian BIVOLARU, președinte al ONG „Societatea Golgota” din  Ucraina                              

Ion BROASCĂ, președinte al Asociației medicale regionale „Isidor Bodea” din regiunea Cernăuți

Nicolae TOMA, președinte al Societății Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți, redactor-șef al ziarului „Zorile Bucovinei”

Marin GHERMAN, președintele Centrului Media BucPress

Iurie LEVCIC, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Păstrarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Româneşti

 

Cernauti 1-trei sate striga nu ne inchideti scoala-lozinca 1-600px

 

La rugămintea locuitorilor din raionul Noua Suliță, redacția emisiunilor în limba română de la TV Bucovina Cernăuți a realizat, la 18 iulie 2016, o emisiune în direct despre soarta celor trei şcoli din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, emisiune moderată de jurnalistul Leonid Parpauț, vicepreședintele Centrului Media BucPress.

La emisiune au participat Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președintele Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vitalie Balta, consilier regional Cernăuți, Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți și jursitul Iosif Cernușca.

 

TV Bucovina Cernăuți: Soarta celor trei şcoli din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti (18 iulie 2016)

 

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: colaj blog Costiceni

Sursa video: YouTube / Sergiu Bărbuță

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter