La Trestiana, bucovinenii au pomenit martirii Neamului deportaţi în Siberia sau masacraţi de ruşi la Fântâna Albă


După o săptămână de la sfințirea pietrei comemorative instalate în curtea școlii din Trestiana (actualmente, Dimca) în memoria lui Gheorghe Mihailiuc, pe 22 martie 2015, în a patra duminică din Postul Mare, am fost invitat din nou în această localitate.

Vrednicul primar Mihai Sârbu și preacucernicul preot-paroh Vasile Cazacu, au inițiat împreună cu consătenii lor o slujbă de pomenire a celora care și-au găsit sfârșitul vieții în deportările staliniste, în masacrul de la Fântâna Albă, pe timpul războiului sau în perioada postbelică.

E o tradițe deja în acest sat de a oficia o slujbă de pomenire la Crucea-monument înălțată în curtea bisericii locale și pe care sunt înscrise numele celora care, după cum spunea în cuvântul său de învățătură părintele Vasile, „nu și-au găsit loc de mormânt în satul de baștină”.

Pomenirea deportatilor-Trestiana-Bucovina-3-400pxÎnsă acel mormânt improvizat, piatra funerară simbolică și crucea monumentală care aduce acasă sufletele celora „ce s-au săvârșit” fiind siliți să-și părăsească cu de-a sila gospodăriile sau să-și jertfească viața pentru libertate, pentru dorința de a trăi în patria istorică, m-au făcut încă odată să resimt emoții aflându-mă în pielea unui nepot de victimă stalinistă.

Lacrimile de fii și fiice, nepoți și strănepoți care s-au vărsat în timp ce corul înălța către ceruri „veșnica lor pomenire” au fost acea dovadă că la Trestiana înaintașii sunt pomeniți cu sfințenie.

Este un exemplu demn de urmat de toate localitățile din nordul Bucovinei, deoarece în multe sate avem asemenea monumente (în altele încă nu-s, dar sperăm că vor fi). Postul Mare, zilele de pomenire a morților sau eroilor, sunt clipe potrivite de a-i pomeni pe înaintași.

Pomenirea deportatilor-Trestiana-Bucovina-2Primarul satului Trestiana / Dimca, dl Mihai Sârbu a făcut un nou apel la consătenii săi, rugând-i să se adreseze la primărie dacă cineva cunoaște și alte nume care trebuie înscrise pe placa comemorativă: „Noi nu trebuie să dăm uitării nici un nume din satul nostru, care a suferit pe timpul stalinismului. De aceea, lista o vom completa continuu”.

Cu emoție în cuvânt le-a vorbit celor prezenți dl prof. Ilie Popescu, președintele Societății regionale „Golgota”. La inițiativa și prin sârguința domniei sale, cu sprijinul primăriei și parohienilor, în noiembrie 2013 a fost instalată această cruce. El a vorbit despre acele clipe de tristă amintire prin care a trecut personal, fiind copil, împreună cu familia sa.

Dl Octavian Voronca, fost profesor la școala din acest sat prin anii ‘60, a remarcat că „la evenimentele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941 – din satul Trestiana au participat peste 200 de persoane, iar prima slujbă de pomenire a jertfelor acestui eveniment a fost oficiată la 29 august 1942 de un sobor de șapte preoți la inițiativa primarului de atunci, care purta numele Bilan. Este laudabil faptul că și în prezent actualul primar și parohul satului împreună cu consătenii lor au grijă de pomenirea victimilor represiunilor staliniste”, – a concluzionat Octavian Voronca.

Mai avem câteva săptămâni până la Sfintele Paști, mai avem timp să ne amintim de acei care poate nu mai au pe nimeni dintre urmași pe lumea aceasta să-i poarte în slujbe de pomenire sau poate întregile familii au înghețat în pământurile siberiilor. Și dacă numele lor este înscris pe vreo placă funerară, să spunem și pentru ei un „Tatăl nostru”, pe care să-l înălţăm acolo, Sus, din satele noastre bucovinene.

Nicolae Șapcă,
vicepreședintele SCR „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți

 

 

La Trestiana s-au înălțat rugăciuni întru pomenirea înaintașilor-martiri 2015

 

 

 

 

 

Sursa material: blogul EuroMedia Bucovina / Nicolae Șapcă

Sursa foto/video: euromedia-ucraina.blogspot.com / Nicolae Hauca

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter