La Strasbourg a fost deschisă prima mare Expoziţie dedicată lui Tristan Tzara


La Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg a fost inaugurată prima mare Expoziție dedicată personalității scriitorului Tristan Tzara (1896, Moinești -1963, Paris), care va fi deschisă în perioada 24 septembrie 2015 – 17 ianuarie 2016. Vernisajul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles.

La inaugurare au participat președintele Institutului Cultural Român, dl. Radu Boroianu, și doi specialiști români care au colaborat la catalogul expoziției: academicianul Eugen Simion și profesorul Ion Pop.       

Fondator al mișcării dadaiste, în 1916 la Zürich alături de alți artiști internaționali refugiați în Elveția neatinsă de suflul distrugător al Primului Război Mondial, iconoclastul avangardist Tristan Tzara s-a afirmat ca poet, eseist, dramaturg, critic literar și de artă, regizor, ziarist, compozitor și animator fervent al vieții culturale și sociale.

DADA-Strasbourg-expozitieExpoziția propune o lectură cronologică a unui ansamblu de 450 de opere ale artiștilor apropiați lui Tzara (între care românii Brâncuși, Victor Brauner, Maxy, Marcel Iancu, Perahim, dar și Hans Arp, Chirico, Dali, Duchamp, Man Ray, Matisse, Picasso, Zadkine),  importante mărturii documentare, precum și evocarea copilăriei și adolescenței artistului, petrecute în România.

Manifestarea este clasată de interes național de către Ministerul Culturii din Franța și beneficiază prin urmare de un generos sprijin excepțional din partea statului francez. 

Comisarul general al expoziției este Serge Fauchereau, istoric al artei, bun cunoscător al peisajului cultural românesc, cu colaborarea directoarei Muzeului de artă modernă și contemporană din Strasbourg Estelle Pietrzyk și a lui Henri Béhar, profesor universitar emerit de literatură franceză și editor al seriei de opere complete Tristan Tzara.

 

DADA-Trstan Tzara-afish

 

 

Sursa material: ICR Bruxelles

Sursa foto: http://dadart.com / www.musees.strasbourg.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter