La Slatina a fost lansat vol. I „Personalități marcante ale culturii românești din Transcarpatia”


În preajma Zilei Naționale a României, comunitatea românească din regiunea Transcarpatia a inițiat Simpozionul International Mari personalități din Transcarpatia, Ucraina”, simpozion organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, președinte Ion Botoș.

Potrivit corespondentului BucPress, la lucrările simpozionului au participat domnul Gabriel Nicola, consul al Consulatului României la Slatina, delegații din județele vecine ale României, precum și din regiunea Cernăuți. Printre numeroșii delegați prezenți în sală s-au numărat directorii școlilor românești din regiunea Transcarpatia, primarii comunelor românești din dreapta Tisei, reprezentanți ai intelectualității și asociațiilor național-culturale din Maramureșul Istoric.

În deschiderea simpozionului au fost transmise mesaje de salut și felicitări organizatorilor din partea participanților din Ucraina și România. De menționat faptul că în cadrul sesiunii s-a acordat o atenție deosebită problemei învățământului în limba română. Această chestiune a fost abordată în special de delegația cernăuțeană – domnii Ion Popescu, Vasile Tarâțeanu, Vitalie Zâgrea și doamna Aurica Bojescu.

În timpul simpozionului, vorbitorii au menționat, de asemenea, că marile personalități reprezintă modele care trebuie urmate de contemporanii noștri. În sala unde s-a desfășurat simpozionul a fost vernisată și o expoziție de fotografii a marilor personalități ale culturii românești din Transcarpatia, expoziție din fondurile Muzeului de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia.

În final, a fost lansat primul volum al cărții Personalități marcante ale culturii românești din Transcarpatia”. Atât editarea cărții, cât și organizarea acestui Simpozion internațional, au avut un suport financiar din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi

Sursa foto: BucPress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter