La Parlamentul de la Bucureşti a fost adoptată o Declaraţie de sprijin pentru şcolile româneşti din Ucraina


O Declarație privind drepturile românilor din Ucraina, cu aplecare asupra situației școlilor românești, a fost adoptată duminică în Parlamentul de la București de cei 600 de reprezentanți ai asociațiilor care au constituit Alianța pentru Centenar, informează InfoPrut.

Menţinerea şcolilor cu predare în limba română din Ucraina şi încetarea oricăror încercări de a le închide, dar și redeschiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română care au fost închise în Ucraina din anul 1991 până în prezent sunt două dintre aspectele prevăzute de documentul adoptat în timpul lucrărilor conferinței „Centenarul Unirii și Basarabia”.

Redăm integral conținutul Declarației:

„ALIANŢA PENTRU CENTENAR – DECLARAŢIE PRIVIND DREPTURILE ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Noi, reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din Ţară şi din afara graniţelor actuale, reuniţi astăzi, 20 august 2017, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în conferinţa CENTENARUL UNIRII ŞI BASARABIA şi constituiţi în ALIANŢA PENTRU CENTENAR

Ataşaţi principiilor de solidaritate şi unitate românească;

Călăuziţi de exemplul tuturor generaţiilor de români care s-au sacrificat pentru afirmarea şi consolidarea naţiunii române;

Determinaţi să ne conjugăm eforturile pentru ca românii din jurul graniţelor, fie ei din teritorii istorice româneşti, precum Bucovina de Nord, ţinutul Herţei, nordul şi sudul Basarabiei, Maramureşul de Nord, fie din alte regiuni unde formează minorităţi istorice, să beneficieze de drepturile civile, culturale şi politice specifice la standardul oferit de România minorităţilor sale;

CEREM:

  1. Menţinerea şcolilor cu predare în limba română din Ucraina şi încetarea oricăror încercări de a le închide.
  2. Redeschiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română care au fost închise în Ucraina din anul 1991 până în prezent.
  3. Încetarea separărilor false de tip sovietic pe care autorităţile ucrainene le practică între „români”, „moldoveni” şi „volohi” şi recunoaşterea faptului că indiferent de denumire, este vorba de aceeaşi limbă şi etnicitate, deci de aceeaşi minoritate naţională.
  4. Adoptarea de către Rada din Kiev a unei noi legi a limbilor minoritare şi regionale care să acorde acest statut limbii române, fără false distincţii privind o inexistentă „limbă moldovenească”, şi care să dispună folosirea limbii române în administraţie şi justiţie în localităţile unde vorbitorii de limbă română, indiferent cum se autodenumesc, reprezintă cel puţin 20% din totalul locuitorilor.
  5. Alocarea de către statul român a fondurilor necesare deschiderii casei memoriale/muzeului „Aron Pumnul” la Cernăuţi.

De asemenea, organizaţiile reunite în ALIANŢA PENTRU CENTENAR îşi promit sprijin reciproc pentru realizarea proiectelor unioniste proprii sau a celor culturale ori sociale cu impact identitar.

 

 

Palatul Parlamentului,

București, 20 august 2017”

 

Parlamentul Romaniei-crearea Aliantei pentru Centenarul Unirii-20 august 2017

 

 

 

Sursa material: BucPress si InfoPrut

Sursa foto: Constantin Grigoriță

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter