La mulţi ani Artistului Tudor Gheorghe! Cunoaşteţi-l mai bine, la 70 de ani are o operă cît drama istoriei noastre…


Actor, cântăreț și compozitor, maestrul Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj. Copilăria și adolescența i-au fost marcate de arestarea și închiderea tatălui său, Ilie Tudor, la Aiud, după cum menționează site-ul oficial al artistului www.tudorgheorghe.ro

Și-a terminat studiile liceale la Craiova la Colegiul ”Nicolae Bălcescu”, urmând apoi Institutul de Teatru din București, pe care l-a absolvit în 1966.

În același an, a fost angajat la Teatrul Național din Craiova, pe scena căruia a debutat în rolul paznicului tânăr din Cocoșul negru, de Victor Eftimiu, în regia lui Ion Olteanu. Au urmat atât roluri de comedie, cât și de dramă în piese ca ”Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, ”D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale, ”Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca, ”Mitică Popescu” de Camil Petrescu, ”Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, ”Unchiul Vanea” de Anton Cehov, „Năpasta” de I.L.Caragiale, „Vărul Shakespeare” de Marin Sorescu, ”Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu sau „Omul din LaMancha”, regia Cezar Ghioca.

Tudor Gheorghe 1 foto Ion Dumitru AGERPRES-roPrimul recital de poezie Menestrel la curțile dorului a fost susținut în cadrul Festivalului Național de Teatru din 1969, cu care a câștigat Marele Premiu, urmat de un al doilea spectacol de folclor intitulat ”Șapte balade”, în 1971, potrivit revistei online de teatru www.yorick.ro

Maestrul Tudor Gheorghe a realizat peste 40 de spectacole-recital de muzică și poezie, atât în țară, cât și în străinătate, și a fost invitat să participe la o serie de festivaluri de muzică și teatru.

Dintre spectacolele susținute pe scenele din întreaga țară, amintim: ”Cântece cu gura închisă” (1992), ”Anotimpurile poeziei românești” (1999), în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu; ”Primăvara simfonic”, ”Toamna simfonic”, ”Petrecerea cu taraf”, ”Diligența cu păpuși”, ”În căutarea dorului pierdut”, ”Iarna simfonic”, ”Vara simfonic” susținute sub titlul generic ”Săptămâna risipitorului de frumuseți” (2006); ”Calvarul unei inime pribegi”, cu cântece din anii 1930, cântate de artiști precum Cristian Vasile și Jean Moscopol (2006), ”Parfumul nebunelor dorințe” în Tudor Gheorghe 2 foto Vasile Moldovan AGERPRES-rocare a continuat prezentarea muzicii anilor 1930 (2007), ”La margine de imperii”, un spectacol cu muzică din Bucovina anilor 1900 (2008), „Taina cuvintelor” (de la Văcărescu la Nichita) (2008), „Al cincilea anotimp, femeia” (2011), „Vremea nemâniei”, un concert pe versurile poetului Grigore Vieru (2011), ”Rapsod și lăutar” (2012), turneul ”Nu se poate cu de toate!”, pe versurile (foarte puțin cunoscute) ale lui I.L.Caragiale (2012), ”Lecția” (2014), „The Best of Taraf” (2015), potrivit paginii oficiale a maestrului https://ro-ro.facebook.com/Tudor.Gheorghe.Oficial.TG

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, cântărețul a lansat peste 20 de albume, între care: ”Viața lumii” (1974), ”Cântece de dragoste de țară” (1975), ”Veniți, privighetoarea cântă” (1976), ”Pasăre galbenă-n pene” (1978), ”Tudor Gheorghe” (1984), ”Primăvara” (1989), ”Reîntoarcerea” (1999), ”Mie-mi pasă!” (1999), ”Suflet De Român” (2000), ”Primăvara Simfonic” (2001), ”Toamna Simfonic 2001”, „Pe-un franc poet” (2002), ”Petrecere cu taraf I” (2002), ”Iarna Simfonic” (2003), ”Diligența cu păpuși” (2003), ”Petrecere cu taraf II/Trimite Vorba” (2004), ”Între râsuri și trandafiri” (2005), ”Cu Iisus în celulă” (2005), ”În căutarea dorului pierdut” (2006), ”Vara simfonic” (2006), ”Calvarul unei inime pribegi” (2007), „Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos” (2007), „Parfumele nebunelor dorinți” (2007), ”Risipei Se Deda florarul” (2007), ”…de Primăvară” (2009), ”Degeaba” (dublu album, 2012), ”La margine de imperii” (dublu album, 2013), ”Mahalaua Mon Amour” (2013).

Tudor Gheorghe 3 Cenaclul Flacara foto Mircea Hudek Moldovan AGERPRES-roTalentul, munca și dăruirea maestrului Tudor Gheorghe au fost răsplătite de-a lungul anilor cu numeroase premii, titluri onorifice, distincții, printre care: Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler (2002), Premiul Omnia pentru întreaga activitate acordat de revista Mozaicul (2007), Premiul ”Muzică și Poezie” pentru arta actorului în slujba muzicii în cadrul Premiilor Revistei ”Actualitatea Muzicală” (2008), „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova (2010), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova în semn de recunoaștere a contribuției și dedicării sale în domeniul culturii românești (2011), premiul ”Arta Populară” la Gala Superlativelor VIP, organizată de Revista VIP (2011), premiul pentru o viață dedicată poeziei autentice în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Galei Premiilor UNITER (2013), Premiul „Marin Sorescu” acordat pentru contribuția excepțională în interpretarea poeziei lui Marin Sorescu și pentru întreaga creație artistică (2013), laureat al Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu” pentru contribuția la istoria și cultura noastră (2014).

Tudor Gheorghe 6 foto Adrian Cuba AGERPRES-roÎn luna mai 2015, maestrul Tudor Gheorghe a susținut două spectacole, în premieră, pentru publicul din București, potrivit site-ului www.salapalatului.ro: Lecția, un spectacol presărat cu fragmente din istoria noastră națională și din scrierile unor poeți români de geniu, și The Best of Taraf, în care maestrul acompaniat de instrumentiștii Virgil Iordache (vioară), Floricel Gheorghe (țambal), Liviu Preda (braci) și Ionel Feraru (contrabas), au făcut o incursiune prin folclorul tradițional românesc. În 2014, spectacolul ”Lecția” a fost prezentat, în premieră, publicului din micile orașe ale țării.

Despre spectacolul ”The Best of Taraf”, maestrul Tudor Gheorghe spunea că ”am fost apostrofat, uneori, cu pseudo eleganță intelectuală, că după ce am făcut spectacole cu orchestre simfonice și coruri academice n-ar trebui să mă cobor la un amărât de taraf, fie el și tradițional. Răspund pentru cei care mă înțeleg: Mă înalț, dragilor, alături de taraf! Lângă ei mă simt mângâiat de Guguianu și Brâncuși, lângă ei îi aud pe Enescu și Zamfir care-mi șoptesc cum trebuie să rămân. Să rămânem. Credeți-mă!”.

În noiembrie 2015, maestrul Tudor Gheorghe va prezenta un nou eveniment cultural intitulat ‘„Adio, doamnă!”, la Sala Palatului din București, care va readuce în peisajul actual un tablou muzical veritabil al Bucureștilor din perioada interbelică.

 

La mulţi ani, maestre Tudor Gheorghe!

 

 

Tudor Gheorghe – „Aiudule, Aiudule…”, versuri – Radu Gyr

(dedicat tatălui artistului, Ilie Tudor, deţinut politic la închisoarea kominternistă Aiud)

 

 

Tudor Gheorghe – „Acolo este ţara mea”, versuri – George Creţeanu

 

 

Tudor Gheorghe – „Se urcă Basarabia pe cruce…”, versuri – Adrian Păunescu

 

 

Tudor Gheorghe – „Au înnebunit salcâmii…”, versuri – Arhip Cibotaru, Chişinău

 

 

 

 

Sursa material: AGERPRES / Irina Andreea Cristea, Horia Plugaru

Sursa foto: AGERPRES, selecţie de Mihaela Tufega

Sursa video: YouTube 1 / YouTube 2 / YouTube 3 / YouTube 4

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter