La Iaşi a fost lansată Caravana Centenară România-Moldova-Cernăuţi: „100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”

Centenar-100 filme in 100 orase 1-lansare proiect 3 febr 2018-600px

Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe, a fost lansată sâmbătă, 3 februarie 2018, la Iaşi.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău şi este organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul Iaşi în cadrul programului Centenar 2017 – 2020. Coorganizator al evenimentului, care se va desfăşura pe parcursul a peste un an, este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

Andrei Giurgia, manager proiect România, a remarcat, în conferinţa de presă de lansare a proiectului, susţinerea de care evenimentul s-a bucurat din partea „celor mai importante nume ale cinematografiei româneşti”. El le-a mulţumit pentru implicare tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului „Centenarul Filmului Românesc”, pe care l-a numit unul „istoric”.

Regizorul Igor Cobileanski, manager proiect Republica Moldova, a subliniat că pentru cetăţenii de dincolo de Prut acest proiect reprezintă posibilitatea de a vedea filme româneşti.

Va fi un schimb de pelicule şi avem astfel ocazia de a reafirma că facem parte din acelaşi întreg, că suntem aceeaşi mare familie românească”, a spus Igor Cobileanski.

 

Centenar-100 filme in 100 orase 2-lansare proiect 3 febr 2018-900px

 

Criticul de film Irina Margareta Nistor, ambasador cinematografic în cadrul proiectului, a afirmat că filmele de dinainte de 1989, prezentate la Centenarului Filmului Românesc, sunt pelicule ce „nu au o încărcătură ideologică bizară, ci filme care se pot vedea în orice moment cu aceeaşi afecţiune”.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, a precizat că instituţia va fi prezentă în cadrul proiectului cu filmul documentar Marea Unire: România la 100 de ani” – o creaţie jurnalistico-cinematografică, „un film construit ca o antiteză”.

Primul film prezentat în cadrul caravanei de producţii cinematografice este „Afacerea Est”, de Igor Cobileanski.

Publicul are intrare liberă.

Producţiile cinematografice vor fi prezentate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, printre care Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca. Filmele au fost selectate de critici de film, regizori şi istorici. La finalul proiectului, organizatorii îşi propun să editeze o carte onorifică ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitaţi.

Mai multe DETALII pe pagina Agenţiei de presă AGERPRES

 

Centenar-100 filme in 100 orase 3-lansare proiect 3 febr 2018-500px

 

Trailer AGERPRES: „Marea Unire – România, la 100 de ani”

 

 

 

Centenar-100 filme in 100 orase 1-lansare proiect 3 febr 2018-900px

 

 

Sursa material: AGERPRES / Loredana Ciobanu

Sursa foto: Bună ziua, Iaşi!

Sursa video: AGERPRES

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md