La Chișinău începe prestigiosul Festival Int. de Operă și Balet „Maria Bieșu” (9-18 sept. 2016)


Nume notorii ale artei lirice din zece ţări vor participa la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Evenimentul, consacrat aniversării a 25-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, se va desfăşura în perioada 9-18 septembrie 2016 la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Maria Bieşu”.

Chişinăul a devenit în premieră capitală a artei lirice internaţionale în septembrie 1990, atunci când  Maria Bieşu a iniţiat un festival al vedetelor de operă și balet.

„Pe lângă faptul că a fost o interpretă genială, Maria Bieşu a avut marele merit să iniţieze un eveniment ce durează de 24 de ani. Pentru ea, scena teatrului liric era un altar”, a declarat ministra Culturii, Monica Babuc.

La actuala ediţie vor evolua maeştri din Italia, România, Spania, Germania, Rusia, Slovacia, dar şi reprezentanţi din Moldova, care au făcut carieră peste hotare.

Astfel, trupa Teatrului de Balet Modern din Kiev va prezenta într-o viziune modernă baletul „Gizelle” în montarea marelui coregraf, Radu Poclitaru, originar din Republica Moldova.

Cea de-a 24-a ediţie are în repertoriu şapte spectacole, printre care operele: „Bărbierul din Sevilla”, „Turandot”, „Traviata”, „Evghenii Oneghin”, spectacolele de balet „Spartacus”, „Lacul Lebedelor” şi „Gizelle”.

„Suntem gata. Trupa a ieşit din concediu cu o lună înainte pentru a se pregăti de festival. În curând Chişinăul va deveni un centru al operei lirice. Cu această ocazie, vă invităm cu drag la toate spectacolele”, a spus directorul TNOB „Maria Bieșu”, Ion Grosu.

„Visul meu este ca melomanii să stea în rând pentru a procura bilete. Pentru aceasta trebuie să fim în pas cu timpul, să avem spectacole extraordinare, echipament  modern, pentru că doar atunci şi tinerii noştri talentaţi vor rămâne să lucreze la teatru”, a declarat directorul artistic al TNOB „Maria Bieșu”, Vladimir Dragoș.

Festivalul Internaţional „Maria Bieşu” va culmina pe 18 septembrie cu un concert de gală la care vor răsuna creaţii ale marelui compozitor, Eugen Doga.

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

maria-biesu-omagiul-lui-eugen-doga-poster-18-sept-2016

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV și  Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] La Chișinău începe prestigiosul Festival Int. de Operă și Balet „Maria Bieșu” (9-18 sept. … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter