La Chişinău au fost cinstiţi eroii căzuţi în luptele pentru eliberarea Tighinei (1992), cedată apoi prin înaltă trădare


La Cimitirul ortodox central din Chişinău un grup de veterani ai războiului de pe Nistru şi rude ale ostaşilor înmormântaţi aici au cinstit memoria camarazilor de arme, căzuţi în lupta pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Colonelul în rezervă Anatol Caraman a menţionat că, acum 23 de ani forţele constituţionale de ordine ale Republicii Moldova au întreprins la Tighina o operaţiune militară „pentru a pune capăt dezmăţului acţiunilor separatiştilor, care, fiind susţinuţi de Armata a 14 a Federaţiei Ruse, deveneau tot mai sfidătoare”.

„În orice țară din lume, orice formațiune care se înarmează neconstituțional, este o formațiune banditească îndreptată împotriva regimului constituțional și aceste formațiuni cad sub lege, ele trebuiesc neutralizate. Noi i-am impus pe ei să cedeze teritoriile ocupate nelegal, pe cale banditească”, a menționat Anatol Caraman.

„Noi am fost forțele constituționale, militare a Moldovei (…), iar încercarea de a prelua inițiativa la Tighina ia revenit forțelor armate al Republicii Moldova care erau în stare de formare la acel timp. În fapt nu aveau o capacitate de luptă, au pierdut lupta de la pod,  trebuie să recunoaștem, pentru că forțele erau superioare, bine pregătite, a armatei a 14-a care au intrat în luptă cu noile forțe militare al Republicii Moldova”, spune colonelul în rezervă Ghenadie Cosovan.

Fostul combatant consideră că „fapta eroică din 1992, a fost dată uitării”. „19 iunie, pentru noi camarazii care suntem astăzi la cimitir este importantă, deoarece noi am demonstrat forțelor rusești că și noi, basarabenii, cei din Moldova, avem curaj și putem lupta împotriva hoardelor separatiste”, a menționat Ghenadie Cosovan.

La cimitir a fost oficiat un serviciu divin întru pomenirea celor căzuţi în luptă. La mormintele militarilor şi poliţiştilor căzuţi la datorie au stat de gardă poliţişti de la Brigada de poliţie  cu destinaţie specială „Fulger”.

 

Reportajul Radio Moldova Actualități AICI

 

FlacăraTV recomandă şi: Miting de comemorare a combatanţilor la Anenii Noi

 

  Transnistria_combatanti Moldova-Tricolor romanesc

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM / Ionela Golban

Sursa foto: capturi video1992

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter