La Chişinău a fost lansată Bibliografia poetului Vasile Romanciuc, căruia îi spunem: Mulţi ani trăiască!


„Poet al firescului şi al candorii”, „o inimă ce râde şi plânge în cuvinte”, „purtătorul de cuvânt al tăcerii”, acestea sunt doar câteva aprecieri făcute distinsului poet Vasile Romanciuc, care este citit și preţuit de iubitorii d ecarte de toate vârstele, dar şi de confraţii de condei.

Duminică, 17 decembrie 2017, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc Medalionul aniversar Poet al firescului şi al candorii, prilejuit de aniversarea a 70-a din ziua nașterii poetului Vasile Romanciuc (născut la 17 decembrie 1947, în s. Bădragii Noi, Edineț).

 

(pentru o mai bună vizualizare faceţi click pe fiece imagine)

3-Vasile Romanciuc la aniversraea 70-Biblioteca Ion Creanga-17 dec 2017

Claudia Balaban, Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Chisinau, Duminica, 17 dec. 2017

 

Vasile Romanciuc a îndreptăţit aşteptările scriitorului Petru Zadnipru, mentorul său: poezia i-a devenit stare de spirit, mod de existenţă. Multe din versurile pline de frumuseţe, durere şi adevăr au devenit cântece îndrăgite şi au constituit o revelaţie pentru cei prezenţi.

Maestrul Spiridon Vangheli şi-a amintit că cel care l-a descoperit pe timpuri pe Vasile Romanciuc a fost regretatul poet Petru Zadnipru.

„În poezia ta ai luat toată durerea Neamului nostru. Ţi se strânge inima şi totodată te întăreşte. Mulţumesc, Vasile, cartea ta este o şcoală de îndrăzneală, de competenţă, de inteligenţă”, a declarat Spiridon Vangheli.

 

4-Vasile Romanciuc la aniversraea 70-Biblioteca Ion Creanga-interpret Mihai Ciobanu-17-12-17

Mihai Ciobanu, Valentina Ciobanu, Claudia Balaban, Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Chisinau, Duminica, 17 dec. 2017

 

Fire modestă şi delicată, Vasile Romanciuc şi-a plăzmuit poezia, s-a ferit de tribune şi mulţime…

Purtătorul de cuvânt al tăcerii” este un vers de Vasile Romanciuc, o sintagmă care exprimă esenţa creaţiei lui Vasile Romanciuc, este axată pe antiteză”, susţine Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

„El a cântat extraordinar de simplu şi modest dragostea de ţară şi de frate. E un poet solar, un poet al luminii, aşa să ne rămâi în continuare Vasile Romanciuc!”, i-a urat scriitorul Aurelian Silvestru.

De-a lungul anilor, Vasile Romanciuc s-a învrednicit de cele mai prestigioase premii literare din tot spaţiul limbii române, dar mai presus de toate i-a fost dragostea cititorilor.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

 

2-Vasile Romanciuc la aniversraea 70-Biblioteca Ion Creanga-Bibliografia noua-17 dec 2017

Bibliografia „Vasile Romanciuc: Ca-ntr-o biserică intru-n cuvânt…”, Editura PRUT, 365 pag., Chisinau, 2017

 

Flacăra TV notează că în cadrul Medalionului aniversar Poet al firescului şi al candorii a fost lansată în premieră BibliografiaVasile Romanciuc: Ca-ntr-o biserică intru-n cuvânt…”, o ediție magistrală, elaborată admirabil de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, doamnele Claudia Balaban (inclusiv prefața), Elena Cugut, Claudia Gurschi, Tamara Maleru, editată impecabil, sub toate aspectele, de prestigioasa Editură PRUT Internațional, condusă de dl Oleg Bodrug și Olga Stanciu.

Volumul proaspăt apărut cuprinde în cele 365 de pagini: un Tabel cronoligic detaliat; imaginea primei coperte și a sumarului tuturor cărților editate de Vasile Romanciuc de-a lungul anilor; o seamă de poeme de referință ale poetului, incluusiv pentru copii, dar și textele pentru cântece; bibliografia publicisticii sale; trei interviuri integrale, care-l reprezintă plenar, realizate de colegii Gheorghe Budeanu, Irina Nechit și Vasile Gârneț; reverințe critice, aprecieri ale contemporanilor, și, bineînțeles, o scurtă, dar foarte frumoasă cronică în imagini a vieții îndrăgitului poet, între care și o fotoCLIPă realizată de mine alături de celebrul compozitor Eugen Doga, în 15 ianuarie 2017, la Sarbătoarea Mihai Eminescu din Salonul de acasă al maestrului, care locuiește, deloc întâmplător, probabil, pe str. „Mihai Eminescu” din Chișinău.

 

Vasile Romanciuc si Eugen Doga-doi maestri-Sarbatoarea Eminescu la Salonul Doga-15 ian 2017

Poetul Vasile Romanciuc alături de celebrul compozitor Eugen Doga, Chisinau, 15 ianuarie 2017, „Anul Eugen Doga – 2017”, fotoCLIPă de Luminița Dumbrăveanu

 

Mâine, 19 decembrie 2017, poetul Vasile Romanciuc, un clasic în viață al literaturii române, va fi cinstit la Academia de Științe a Moldovei în cadrul unei Conferințe Științifice aniversare.

Invitația-program de la AȘM poate fi citită AICI.

 

5-Vasile Romanciuc la aniversraea 70-Biblioteca Ion Creanga-volume Bibliografie 17-12-17

Bibliografia „Vasile Romanciuc: Ca-ntr-o biserică intru-n cuvânt…”, Editura PRUT, 365 pag., Chisinau, 2017

 

Bibliografia poetului, publicistului, traducătorului, Omului de rarisimă cultură, cumsecădenie, sensibilitate artistică, Vasile Romanciuc se deschide cu un vers admirabil al scriitorului:

Mi-ar fi plăcut să fiu un cuvânt –
Cuvântul potrivit la locul potrivit.

Dragă Vasile Romanciuc, SUNTEȚI cuvântul potrivit la locul potrivit, ba mai mult: și în timpul potrivit, contemporan cu noi, cei care vă iubim, vă prețuim sincer talentul și munca sisifică, care transpune harul dvs în capodopere literare.

Personal, vă sunt adânc recunoscătoare că ați avut încredere în mine şi mi-ați binecuvântat două cărți, încurajându-mă să muncesc și mai mult, și mai bine!

La mulți ani binecuvântați și de-acum încolo, maestre Vasile Romanciuc!

Sărbători fericite!

 

1-Vasile Romanciuc la aniversraea 70-Biblioteca Ion Creanga-17 dec 2017

Claudia Balaban, Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Chisinau, Duminica, 17 dec. 2017

 

6-Vasile Romanciuc la aniversraea 70-Biblioteca Ion Creanga-17 dec 2017-Invitatie

Invitatie-program la Medalionul aniversar „Poet al firescului şi al candorii”, 17 decembrie 2017

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

MOLDPRES: „Poetul Vasile Romanciuc a marcat cea de-a 70-a aniversare”

Academia de Științe a Moldovei: Conferință Științifică „Vasile ROMANCIUC – 70 de ani de la naștere” (19 decembrie 2017)

 

Flacăra TV: Vitalie Dani la debutul din anii ‘90 – „Conştiinţa Naţională”, vers. Vasile Romanciuc

Flacăra TV: Poetul Vasile Romanciuc invitat la cenaclul „Vasile Romanciuc” de copiii moldovenilor din Portugalia

Flacăra TVÎncă două PREMIERE pt. echipa Flacăra Film: cartea cu poemCLIPuri „în Grădina Te Iubesc” şi filmul „Petru Movilă”

 

 

Sursa material: Silvia Hodorogea şi Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] La Chişinău a fost lansată Bibliografia poetului Vasile Romanciuc, căruia îi spunem: Mulţi ani… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter