La Chișinău a avut loc un concert de caritate în memoria Artistului Dumitru Blajinu, violinist, dirijor


Apropierea sărbătorilor pascale este un prilej bine venit pentru a ne aminti și de oamenii plecaţi în eternitate, care au lăsat amintiri luminoase şi fapte frumoase. Asta au făcut participanţii la concertul de caritate în memoria regretatului maestru Dumitru Blajinu, fondatorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”. Din banii obţinuţi după vânzarea biletelor, organizatorii îşi propun să edifice un monument funerar la locul de veci al lui Dumitru Blajinu din Cimitirul Central.

„Aveam 15 ani când am văzut acest bărbat al Neamului, Dumitru Blajinu, care ne-a adus acasă muzica cea frumoasă de pe prispă, dar şi a marilor compozitori din România. A făcut minunile pământului fiindcă până astăzi n-o să uit acest chip de om, care când a pus mâna pe vioară: a plâns, a cântat, a vorbit, a spus ce-l doare, ce ne doare pe noi toţi”, a mărturisit Artistul Poporului Nicolae Botgros.

Dumitru Blajinu concert d ecaritate-AFISH-31 martie 2018Îndrăgiţi artiştii din diferite generaţii au evoluat pe scena Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, au interpretat melodii scrise și valorificate de Dumitru Blajinu, arătând astfel dragostea şi respectul pentru distinsul violonist, compozitor, dirijor şi ocrotitor al tezaurului folcloric al Neamului.

„Am venit cu drag să comemorăm acest om, care a activat și rezistat în cele mai grele timpuri, când eram persecutaţi, când trebuia să cântăm Doina noastră pe alte ritmuri… Să-l pomenim pe Dumitru Blajinu, dar şi pe alţi colegi: Teodor Negară, Angela Păduraru, Nina Ermurachi, Vasile Marin, Maria Drăgan şi alţii care s-au dus în viaţa de apoi”, a spus Artistul Poporului Ioan Paulencu.

În vremurile când a fost persecutat şi dat afară de la lucru, dar mai ales, în ultimii ani de viaţă, când era nevoit să-şi vândă viorile pentru a-şi cumpăra medicamente, Dumitru Blajinu a rămas om cu demnitate şi credinţa în bine.

„Spiritul lui este aici, cu noi. Am cântat cu maestrul Blajinu, în Orchestra „Folclor”, 15 ani. Mi-a pus o bază bună şi mi-a spus de la început când am venit în Orchestra „Folclor”, în anii `70, să vin cu cântecele mele de acasă. Și, uitați-vă, eu până în ziua de astăzi fac acest lucru”, a menționat Artistul Poporului Nicolae Glib.

Moldova 1 TV, partenerul media al evenimentului, a înregistrat concertul de caritate şi-l va pune pe post de Paştele Blajinilor.

 

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Capodopere româneşti cîntate în URSS de Dumitru Blajinu şi Nicolae Sulac: „Ciocîrlia” şi „Mioriţa”

Voia să-şi vândă ultima vioară… Dumitru Blajinu, fondatorul Orchestrei FOLCLOR, a plecat în lumea Blajinilor…

 

DOR de Silvia Cărăuş, emisiune dedicată lăutarului Neamului Dumitru Blajinu (2004)

Grigore Vieru și pasiunea sa pentru muzică în emisiunea DOR de Silvia Cărăuș

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV
Sursa foto: captură video și blog Fii popular
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] La Chișinău a avut loc un concert de caritate în memoria Artistului Dumitru Blajinu, violinist, d… […]

  2. […] La Chișinău a avut loc un concert de caritate în memoria Artistului Dumitru Blajinu, violinist, d… […]

  3. […] La Chișinău a avut loc un concert de caritate în memoria Artistului Dumitru Blajinu, violinist, d… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter