La Chişinău a avut loc premiera scurtmetrajului „Milika” de Valeriu Jereghi (valorile familiei)

Film Milika-poser 2-captura TVM-500px

Drama unui copil care luptă pentru dreptul de a fi fericit alături de părinţi. Este mesajul noului scurtmetraj Milika al regizorului şi scenaristului Valeriu Jereghi.

Filmul este o coproducţie Franţa-Polonia, cu participarea Republicii Moldova şi a Ucrainei.

Premiera a avut loc la cinematograful Gaudeamus.

Eroina principală a filmului trăieşte drama numeroşilor copii din ţara noastră, lăsaţi în grija bunicilor, după ce părinţii au divorţat. Doar că Milika nu se împacă cu situaţia, luptă cu disperare pentru a-i readuce pe mama şi tata în familie. Rolul Milikăi a fost jucat de fiica regizorului. Bunica din film a fost mama cineastului, iar în rolurile părinţilor  s-au produs, avocata Violeta Gaşiţoi şi cântăreţul Anatol Mârzenco.

Filmările au avut loc la Orheiul Vechi, unde acum aproape zece ani au fost luate imagini pentru „Arrividerci”, producţia cinematografică, care i-a adus lui Valeriu Jeregi 16 premii internaţionale.

Țară întreagă este preocupată de problema socială, copii abandonaţi de părinţii care divorţează. Încercăm să fim alături prin mesajul nostru, ne propunem un dialog cu societatea”, declară Valeriu Jereghi, regizor.

Deşi a fost prima proiecţie oficială, unii invitaţi spun că au văzut deja filmul.

„Un film foarte sensibil, cum văd copii familia, cum trebuie să lupe oamenii pentru a-şi păstra familia, apreciez talentul domnului Jereghi de a transmite acest mesaj pe care mulţi îl au în suflet”, menționează Liliana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului.

„Acuma suntem pe ultima fază de promovare a regulamentelor conexe la noua Lege a cinematografiei şi sunt sigură că arta cinematografică din Republica Moldova va fi relansată şi vor urma alte filme”, afirmă Monica Babuc, ministrul Culturii.

Premiera a coincis cu ziua de naştere a lui Valeriu Jereghi, mai multe colective artistice din raionul Străşeni, baştina regizorului  au venit cu felicitări muzicale.

Scurtmetrajul Milika va fi proiectat pe ecranele cinematografelor până pe 23 octombrie 2015.

Pelicula va fi prezentată la festivalurile internaţionale de film.

 

Milika-poster

 

Reportajul Silviei Hodorogea pentru Moldova 1 TV, principala emisiune de ştiri Mesager

 

 

 

Sursa material: TV Moldova 1 / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Valeriu Jereghi

Sursa video: TVM

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md