PREMIERĂ la Chişinău: filmul „Dimitrie Cantemir” din serialul „100 români celebri născuţi în Moldova”, realizat de Flacara Film


Sala cu Orgă a devenit neîncăpătoare ieri, 26 octombrie 2014, când s-a lansat un proiect unic, denumit simbolic „Creştini în Europa”. În premieră absolută, spectatorii au urmărit filmul documentarDimitrie Cantemir”, iar deliciul serii au fost cântecele de dragoste şi cătănie interpretate de ambasadorul României pentru turismul rural, Grigore Leşe.

L-am prins pe Grigore Leşe în repetiţii, cu doar o oră înainte de lansarea proiectului „Creştini în Europa”.

A venit la Chişinău, la invitaţia ambasadoarei Iuliana Gorea- Costin, spre bucuria spectatorilor.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova: «Cultura română trebuie să se reintegreze şi integreze reciproc, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu literatura noastră, despre care George Călinescu spunea că „este una şi indivizibilă.” Grigore Leşe este un mare artist, care pentru mine a însemnat şi înseamnă însăşi autenticitatea cântecului popular».

Ninela Caranfil, actriţă, teatrul naţional „Mihai Eminescu”: «Sapă în folclorul nostru ca nimeni altul. De aceea, în această seară, mă bucur să mă reîntâlnesc cu acest artist».

 

 

 

 

Tot ieri, când s-au împlinit 341 ani de la naşterea celui mai instruit conducător al Moldovei, spectatorii au urmărit, în premieră absolută, filmul documentar „Dimitrie Cantemir”, regizat de Luminiţa Dumbrăveanu.

Astfel, la iniţiativa Guvernului României, ieri, a fost lansat proiectul general naţional întitulat „Creştini în Europa” care demonstrează că arta şi sufletul nu au frontiere, iar unitatea înseamnă diversitate. Proiectul va continua la Cahul, Bălţi, Orhei, Cimişlia, dar şi în Bucovina.

Iuliana Gorea-Costin, ambasador: «Urmând să finalizăm în data de 29 noiembrie, în sala Palatului din Bucureşti, întitulat din „Lumină în Lumină”,  în care vor fi invitaţi artiştii de pe ambele maluri ale Prutului, de această dată în jurul unei personalităţi de la noi, supranumit Omul Duminicii, cel în inima căruia am avut loc cu toţii, Grigore Vieru».

Prin urmare, concertul care va încheia proiectul „Creştini în Europa” va avea loc în ajunul Zilei Românilor de Pretutindeni şi Zilei Naţionale a României.

 

 

Sursa material: TV 7

Sursa foto/video: www.flacaratv.md / www.tv7.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Iuliana Gorea Costin, care ne-au invitat să participăm astfel în cadrul unui mare spectacol Creştini în Europa, dedicat vrednicilor Domnitori Constantin Brâncoveanu şi Dimitrie Cantemir, la care a participat […]

  2. […] PREMIERĂ la Chişinău: filmul „Dimitrie Cantemir” din serialul „100 români celebri născuţ… […]

  3. […] PREMIERĂ la Chişinău: filmul „Dimitrie Cantemir” din serialul „100 români celebri născuţ… […]

  4. […] organizată sub patronajul Guvernului României, a fost lansată duminică, 26 octombrie 2014, la Chișinău, a continuat ieri (3 nov.) la Bălți și urmează a avea loc la Cernăuți, Orhei, Cimișlia, […]

  5. […] Chișinău, Bălți, Cernăuți, Cahul şi Orhei – spectacolul românesc şi proEuropean Creştini în […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter