La 85 de ani, scriitorul Vladimir Beşleagă pregăteşte romanul „Cumplite vremi” în IV volume


Este unul dintre cei mai respectaţi şi îndrăgiţi scriitori basarabeni, autor al unor romane care au schimbat imaginea literaturii, dar şi apărător al valorilor fundamentale ale neamului.

Este vorba despre maestrul scrisului, Vladimir Beşleagă, care a împlinit astăzi, 25 iulie 2016, 85 de ani de la naştere. Şi la această vârstă venerabilă el continuă să fie un model pentru generaţii întregi.

Prezenţă dinamică, plină de spirit la numeroase acţiuni culturale, Vladimir Beşleagă şi-a făcut o tradiţie ca, de ziua sa, să se refugieze în satul Mălăieşti din stânga Nistrului, unde acum 85 de ani a apărut pe lume.

„Este născut în Transnistria şi acest spaţiu împreună cu dramele sale este prezent în mai toate romanele. Vladimir Beşleagă a scris mai multe romane istorice în care apare drama, suferinţa şi istoria transnistriei şi a Basarabiei. A dat mai multe cărţi care au schimbat faţa prozei noastre, în special în contextul anilor ’60. „Zbor frânt” face parte din acea fericită constelaţie”, afirmă Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

„Zbor frânt”, „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon”, „Sânge pe zăpadă”, „Destine Transnistrene” – sunt doar câteva dintre operele scriitorului. Iarna trecută, el şi-a surprins cititorii şi cu o carte autobiografică: „Tata Vasile”.

„Un scriitor care de-a lungul deceniilor a scris o operă emblematică pentru scrisul din Basarabia, o operă cu care s-ar putea mândri literatura română, în genere, dar şi alte literaturi din lume. E un spirit dinamic, viu, care se află mereu în exerciţiul scrisului”, mai menționează Arcadie Suceveanu.

Acum, cititorii avizaţi sunt în aşteptarea unei noi apariţii editoriale semnate de Vladimir Beşleagă. Este vorba despre creaţia istorică monumentală „Cumplite vremi”, care va apărea în patru volume.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: TRM

Sursa video: Moldova 1 TV şi Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Națională din Basarabia postbelică (1988-1989) dăm astăzi onorul scriitorului, prozatorului Vladimir Beșleagă, originar din Transnistria, care în acel moment era și membru al Sfatului Frontului Popular, […]

  2. […] La 85 de ani, scriitorul Vladimir Beşleagă pregăteşte romanul „Cumplite vremi” în IV volume […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter