La 82 de ani, scriitorului Petru Cărare i-a fost decernat Premiul „George Topârceanu”


Poetul, prozatorul, publicistul şi dramaturgul Petru Cărare a împlinit vârsta de 82 de ani. Funcţionarii din cadrul Primăriei Chişinău i-au urat, cu această ocazie, multă sănătate, iar actorul Alexandru Pleşca de la Teatrul Naţional ,,Mihai Eminescu” a ţinut să recite câteva versuri de-ale poetului.

Făcând referire la câteva dintre cele mai importante momente din viața lui Petru Cărare, șefa Direcției cultură, Lucia Culev, a declarat că unul dintre prietenii cei mai buni ai poetului a fost Ion Ungureanu, alături de care Petru Cărare a copilărit, studiat și lucrat.

„Toate gândurile noastre bune se îndreaptă spre domnia sa, Petru Cărare. Îi dorim, în primul rând, sănătate și multă susținere. Petru Cărare s-a născut, la fel ca și Grigore Vieru, în anul 1935, pe 13 februarie, la Zaim. A copilărit, a studiat și a petrecut ani foarte frumoși, dar grei ai tinereții alături de marele său prieten, Ion Ungureanu”, a  declarat Lucia Culev.

Deşi de ani buni o maladie gravă îl ţine departe de viaţa literară, astăzi, când a împlinit 82 de ani, Petru Cărare a fost în centrul atenţiei. Asociaţia Naţională a Oamenilor de Cultură i-a acordat Premiul „George Topârceanu” pentru poezia de inspiraţie socială şi pentru promovarea valorilor spirituale.

„Eu lauda n-o suport, eu totdeauna am fost criticat”, spunea Petru Cărare în 2004.

Această mărturie a lui Petru Cărare reflectă starea de spirit a poetului, care în vremurile dictaturii ideologice a îndurat cu demnitate umilinţa interdicţiilor. Un spectacol după piesa lui a fost interzis, faimoasa carte „Săgeţi” a fost retrasă din librării, iar autorul exilat în provincie. A rămas, însă, vertical în creaţie şi în viaţă.

„Această carte este doar o treime din ceea ce a scris Petru Cărare, care este legendă vie. Petru Cărare este mai mare decât opera sa”, spunea regretatul scriitor Vasile Vasilache la lansarea „Scrierilor Alese” în 2004.

„Petru Cărare este adevăratul nostru disident care a pătimit pentru simplul motiv că a spus verde în ochi tot ce credea el. Generaţiile tinere trebuie să-l cunoască, este din generaţia lui Vieru, Teleucă, care au repus adevărul”, a declarat președintele Asociației Naționale a oamenilor de cultură, Mihai Cimpoi.

„Timp îndelungat am lucrat împreună cu maestrul la ziarul Moldova Suverană, el fiind responsabil de rubrica umor. Mihai Cimpoi era, de fapt, patriarhul umorului, un cavaler al adevărului, totdeauna a spus adevărul despre limbă, valorile naţionale şi a avut de suferit, dar a mers înainte”, a declarat deputatul în Parlament, Nae-Simion Pleșca.

În 1956, Petru Cărare a absolvit Facultatea de Jurnalism a Școlii Centrale Comsomoliste din Moscova. După absolvire, a fost redactor la publicațiile „Chipăruș” și „Moldova socialistă”. Petru Cărare a fost distins cu medalia „Mihai Eminescu”, „Ordinul Republicii” şi cu titlul onorific „Maestru al Literaturii”. În anul 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional pentru Literatură.

 

Flacăra TV & Film vă urează mulți ani cu sănătate, maestre Petru Cărare, Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV &  Film recomandă şi:

Cenzura în comunism: urmările „Săgeţilor“ lui Petru Cărare (1972)

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualităţi

Sursa foto: Adevărul

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] La 82 de ani, scriitorului Petru Cărare i-a fost decernat Premiul „George Topârceanu” […]

  2. […] La 82 de ani, scriitorului Petru Cărare i-a fost decernat Premiul „George Topârceanu” […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter