La 100 ani de la holocaustul armenilor, Germania a recunoscut crimele inumane contra acestui popor creştin


Preşedintele german, Joachim Gauck, a recunoscut, joi seara, 23 aprilie 2015, pentru prima dată, genocidul armean, subliniind asupra „coresponsabilităţii” sale în această crimă atribuită aliatului său otoman în timpul Primului Război Mondial, relatează AFP.

„Este necesar ca şi noi, germanii, să ne facem datoria de a ne aminti”, a declarat el, evocând „o coresponsabilitate şi chiar, potenţial, o complicitate în genocidul armenilor”, în timpul unei ceremonii religioase, la Berlin, cu o zi înaintea comemorării oficiale a unui secol de la masacrele comise de către turcii otomani.

Este pentru prima dată când Germania foloseşte în mod oficial cuvântul „genocid” evocând aceste crime soldate cu 1,5 milioane de victime în perioada 1915-1917. Aproximativ 20 de ţări, inclusiv Franţa şi Rusia, au făcut deja acest pas, în timp ce Ankara respinge în continuare termenul.

genocidul_armean-foto historia.ro-500pxGauck şi-a asumat riscul unei răciri cu Turcia, un aliat de prim-plan pe care Berlinul a depus mereu eforturi să-l menajeze în legătură cu acest subiect. Germania găzduieşte cea mai mare comunitate turcă din străinătate, evaluată la aproximativ trei milioane de persoane.

Într-un text publicat luni şi care urmează să fie discutat vineri, grupuri parlamentare germane nu au mers atât de departe ca Gauck, limitându-se să stabilească o legătură între masacrarea armenilor şi „genocidele” din secolul al XX-lea. Iniţiativa a obţinut susţinerea Guvernului german, în urma unor dezbateri aprige.

„Printre noi trăiesc urmaşi ai armenilor şi turcilor, fiecare cu istoria lor. Dar, pentru o coabitare paşnică, este important ca noi toţi să ne referim la aceleaşi principii explicative atunci când este vorba despre memorie”, a subliniat Gauck, insistând asupra rolului Germaniei în genocidul armean.

genocidul_armean-grup masacrat-foto adevarul.ro-500pxPreşedintele Gauck a amintit vorbele „lapidare” ale cancelarului acelei perioade, Bethmann Hollweg, în decembrie 1915: „singurul nostru obiectiv este să menţinem Turcia alături de noi până la sfârşitul războiului, puţin contează dacă armenii sunt aneantizaţi sau nu”.

În timpul ceremoniei, joi seara, preşedintele Bisericii Protestante germane Heinrich Bedford-Strohm a denunţat comportamentul Germaniei imperiale drept „o erodare a valorilor etice care, mai târziu (…) avea să conducă la cea mai îngrozitoare traducere a lor odată cu Holocaustul” şi cei şase milioane de evrei masacraţi.

 

genocidul-armean-capete de barbati-cersipamanat romanescPreşedintele Gauck a evocat afirmaţiile prin care Hitler îşi îndemna ofiţerii la brutalitate, pe 22 august 1939, înainte de invadarea Poloniei. „Cine mai vorbeşte astăzi de aneantizarea armenilor?”, îi întreba Führerul.

„Noi vorbim!”, i-a răspuns joi seara Gauck, un fost pastor disident din fosta Republică Democratică Germană (RDG) care, de când a devenit preşedinte, în martie 2012, şi-a plasat misiunea sub semnul datoriei faţă de memorie în faţa trecutului greu al Germaniei.

Parlamentul austriac a provocat deja, miercuri, furia Ankarei, recunoscând genocidul armean, o premieră în această ţară aliată, la fel ca Germania, cu Imperiu Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia a reacţionat rechemându-şi la consultări ambasadorul de la Viena.

Liderii Turciei au fost de iritați de declaraţiile Papei Francisc, care a vorbit pentru prima dată despre genocidul armenilor, şi de Parlamentul European (PE), care a îndemnat Turcia să recunoască genocidul.

 

 

FlacăraTV vă îndeamnă să aflaţi mai multe detalii despre genocidul armenilor din acest articol publicat pe site-ul Uniunii Armenilor din România, filiala Iaşi: Genocidul Armean

La fel, sugerăm pentru lectură şi documentare acest material: Un Nürnberg nefinalizat pentru GENOCIDUL ARMEAN

 

 

 

Holocaustul armean

 

 

 

 

Sursa material: DCnews.ro / Crişan Andreescu

Sursa foto: www.dcnews.ro / www.historia.ro / www.adevarul.ro

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter