Kiev. Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră


Premierul Victor Ponta, şi omologul său ucrainean, Arsenie Iaţeniuk, au semnat, joi, 2 octombrie 2014, la Kiev, un acord privind micul trafic la frontiera dintre cele două ţări, acord care este de importanță majoră pentru marea majoritate a celor circa o jumătate de milion de români din Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei și Maramureșul Istoric, teritorii aflate acum în componența Ucrainei, dar și pentru cei circa 60.000 de ucrainieni din România, transmite Romanian Global News.

Victor Ponta a înmânat părţii ucrainiene un document prin care autorităţile de la Bucureşti solicită deschiderea unui consulat.Solicitarea este ca acest consulat să fie deschis în regiunea ucraineană Transcarpatia (Maramureșul Istoric), în localitatea Slatina/Solotvino.

De partea cealaltă, şi Ucraina intenţionează să deschidă un consulat în Sighetul Marmaţiei.

„Este încă un pas pentru liberalizarea regimului vizelor. În ceea ce priveşte acest acord, 500.000 de cetăţeni ai Ucrainei pot să viziteze România fără viză”, a spus Iaţeniuk, despre acordul bilateral.

Victo Ponta a precizat că România susţine ridicarea cât mai curând a vizelor pentru Ucraina, o ţară pe care o consideră nu numai vecină, ci şi prietenă.

„Dacă cineva mă întreba până azi care sunt relaţiile dintre România şi Ucraina, îi spuneam: „Doar vecini”. De azi, suntem şi prieteni, nu doar vecini”, a precizat Victor Ponta.

Textul Acordului fusese semnat ad referendum de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, la 1 aprilie 2014, în marja reuniunii NATO-Ucraina desfăşurate la Bruxelles.

Intrarea în vigoare a acestui acord va aduce beneficii palpabile pentru cetăţenii României şi Ucrainei din zonele limitrofe frontierei comune, inclusiv pentru etnicii români din Ucraina şi cei ucraineni din România. Aceştia vor putea traversa mai uşor frontiera comună, fără viză, în baza permisului de mic trafic.

Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

Unităţile administrativ-teritoriale care fac parte din aria geografică de aplicare a Acordului sunt enumerate în Anexa nr. 1 la Acord.

În baza unor estimări generale, se apreciază că aproximativ două milioane de persoane din România și Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră.

Informatii suplimentare. Procedura de aplicare a Acordului

1. Permisul de mic trafic de frontieră

Este eliberat de autorităţile competente ale României sau Ucrainei (menţionate în anexa nr. 3 la Acord) în maxim 60 de zile de la primirea cererii însoţită de toate documentele necesare. Aceste persoane trebuie să dovedească că sunt în posesia unui paşaport valabil; locuiesc, în mod legal, de cel puţin 3 ani în zona de frontieră; au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei româno-ucrainene, nu prezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale României, respectiv Ucraine sau ale oricărui stat membru UE; nu fac obiectul unei expulzări sau a unei interdicţii.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu se percep taxe.

Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului.

2. Trecerea frontierei

Persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autorităţile de frontieră nu vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic.

Alături de permisul de mic trafic, persoana care beneficiază de prevederile Acordului trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil.

Autorităţile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispoziţiile acordului.

3. Obligaţiile beneficiarilor acordului

Pe durata şederii pe teritoriul României a persoanelor din Ucraina care beneficiază de prevederile Acordului şi pe teritoriul Ucrainei a persoanelor din România care beneficiază de prevederile Acordului, acestea trebuie să respecte legislaţia României, respectiv a Ucrainei.

4. Punerea în aplicare a dispoziţiilor acordului

Pentru asigurarea punerii în aplicare în mod corespunzătoare a Acordului, acordul prevede că fiecare Parte Contractantă va deschide o nouă misiune consulară pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, pe bază de reciprocitate. Locaţia precisă a acestor misiuni consulare va fi comunicată celeilalte Părţi Contractante pe cale diplomatică.

 

Sursa material: Romanian Global News

Sursa foto/video: www.obiectiv.info

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter