Iubit și în Basarabia… Vladimir Vîsoțki, Artistul de legendă care nu va muri niciodată!


Vladimir Vîsoțki, un Artist de legendă care nu va muri niciodată, drag mie din copilărie, cînd nu știam prea bine rusește, dar îi auzeam des cîntecele în casa noastră, unde frații mei mai mari și prietenii din sat îl ascultau la volum maxim, fredonînd cuvintele împreună cu rebelul autor.

25 ianuarie (1938) e ziua în care s-a născut Vladimir Vîsoțki, faimos poet, compozitor, cantautor, actor de teatru și film, simbol al non-conformismului în viață și în Artă, dar și al anticomunismului în fosta URSS.

A fost căsătorit în ultimii 12 ani cu celebra actriță franceză Marina Vlady, care avea origini ruse. Și-au trăit marea dragoste mai mult la telefon și prin scrisori, căci regimul comunist îi permitea foarte rar lui Volodea să plece la Paris și-n genere peste hotare…

 

 

A scris circa 500 de cîntece pe versurile sale profund filozofice, protestare, pline de dreptate într-un regim al nedreptății, pe care l-a ironizat și ridiculizat în flux continuu.

A murit la numai 42 de ani și tot într-o zi de 25, în 25 iulie 1980, la Moscova, în zilele Jocurilor Olimpice organizate în URSS. Cu toate că numele lui Vîsoțki era tabu în mass-media sovietică, vestea că a murit s-a răspîndit cu viteza gîndului, de la om la om, astfel încît în dimineața zilei de 25 iulie, șuvoaie de oameni se-ndreptau pe străzile Moscovei spre casa în care a locuit Artistul…

 

 

Legat de Chișinău, unde s-a bucurat de o celebritate uriașă, Vîsoțki a concertat în capitala Moldovei sovietizate în anul 1972, iar în anul 1990, scriitorul Alexei Rău, fost director al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, a reușit editarea la noi a primei antologii de versuri scrise de Vladimir Vîsoțki.

 

 

Cu toate că regimul comunist i-a interzis categoric apartițiile la TV, Vladimir Vîsoțki ajunsese cel mai popular și apreciat artist în spațiul sovietic grație cîntecelor sale în format audio copiate de fani unul de la altul. Chipul i l-au văzut abia peste ani, în puținele filme în care a fost lăsat să se manifeste, la insistența unor regizori ambițioși, precum Stanislav Govoruhin, în Teatrul „Taganka” fiind protejat de regizorul disident Iuri Liubimov.

Actualizez alăturat unul dintre cele mai cunoscute cîntece ale lui Vladimir Vîsoțki  – „Nu-mi place!”, personalitate cu verticalitate, bărbat de caracter, e și cîntecul meu preferat din repertoriul său. Aceasta e singura filmare cu Vladimir Vîsoțki realizată de Televiziunea Centrală de la Moscova, filmările au avut loc la 22 ianuarie 1980, cu cîteva luni înainte să plece la cele veșnice… Înregistrarea, însă, n-a fost pusă niciodată pe post în timpul vieții îndrăgitului Artist și mult după aceasta, fiind valortificată pe vremea lui Mihail Gorbaciov.

Am ales această înregistrare pentru că are traducere și subtitrare în română, nu e cea mai reușită tradaptare, dar alta nu am găsit, astfel încît sensul cîntecului să fie și pe înțelesul românilor care nu cunosc rusa. Aici îl puteți vedea mai tinerel, interpretînd același cîntec  „Nu-mi place!

 

 

Vladimir Vîsoțki  cîntă „Nu-mi place!” (filmare din 22 ianuarie 1980)

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Film documentar // «Владимир Высоцкий. И, улыбаясь, мне ломали крылья»

Film documentar // «Высоцкий. Последний год»

Film documentar // Владимир Высоцкий – Уйду я в это лето...

Film documentar // Владимир Высоцкий. Я приду по ваши души. [2008 г.]

 

Arhive de la funeralii // Похороны В.С.Высоцкого 28.07.1980

Arhive de la funeralii // Прощание с Высоцким на Ваганьковском кладбище

 

Interviu realizat de renumitul regizor Eldar Reazanov // Наш Володя. Интервью с Мариной Влади и Ниной Максимовной Высоцкой (1987)

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Internet

Sursa video: DayliMotion

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter