Ion Aldea Teodorovici – „Pentru ea”, cîntec pe versurile lui Grigore Vieru, dedicate lui Dumitru Matcovschi (1989)


Pentru ea”, pentru regina Limba Română ajunsă cenuşăreasă în Basarabia sovietizată, este un cîntec cu valoare istorică autentică.

Începînd cu anul istoric 1989, acest cîntec ne-a unit, însufleţit şi întărit ca o rugăciune în cadrul Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică, în lupta noastră pentru Limba Română, Alfabet Latin, Tricolor, Suveranitate, Independenţă de stat…, fiind actual şi în anii de isterie xenofobă, antiNațională, antiromânească: 1994, 1995, 1999, 2001, 2009, 2019…

De ce? DEoareCE:

1. exprimă plenar Fiinţa noastră Naţională (Credinţa, limba, folclorul / tradiţia / muzica, istoria strămoşească şi recentă);

2. opera muzicală Pentru ea este ARTĂ adevărată: vers, muzică, aranjament şi, bineînţeles, interpretare duhovnicească a artistului Ion Aldea Teodorovici, fiu, nepot şi strănepot de feţe bisericeşti deportate în Siberii de gheaţă (la cîntecul Reaprindeţi candela, altă capodoperă creată de Ion Aldea şi Grigore Vieru, ne vom referi într-un articol aparte).

Puţină lume cunoaşte, însă, că aceste memorabile versuri, ce stau la baza cîntecului Pentru ea, sînt dedicate poetului martir Dumitru Matcovschi, fiind scrise de confratele de condei şi idealuri Naţionale, Grigore Vieru, după tragicul accident rutier organizat de kgb-ul sovietic contra poetului şi dramaturgului Dumitru Matcovschi în 17 mai 1989.

Luna mai 1989 era perioada în care poetul de la Nistru, la mărgioară, Dumitru Matcovschi, unul dintre liderii cu adevărat curajoşi ai Mişcării de Eliberare Naţională, fusese ales Deputat al Poporului în ultimul Parlament al URSS, învingînd în cursa electorală zeci de contracandidaţi, inclusiv sau mai ales, pe şeful kgb-ului din RSS Moldovenească – Gheorghiy Lavranciuk…

Tulburat profund de cele întîmplate fratelui Dumitru, de faptul că pentru ea – Limba Română – mai sunt răniţi poeţii…, Grigore Vieru a scris poezia Pentru ea, o rugăciune la Ceruri pentru reînvierea lui Dumitru Matcovschi şi, în acelaşi timp, o odă dedicată lacrimii limbii noastre, cuvîntului, poetului, scriitorului.

Prin (re)ascultarea / vizionarea acestui cîntec, să-i păstrăm în neuitare pe cei trei mari creatori de frumuseţi artistice şi făptuitori de Istorie (în ordinea în care au plecat…): Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi.

Videoclipul – simbol al patriotismului sănătos şi al Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia postbelică (1988 – 1991) – a fost realizat cu mijloace mici decolegii noștri  sufletiştii de la Televiziunea Naţională Moldova 1 TV, cel mai probabil, în anul 1991.

 

 

Ion Aldea Teodorovici: „Pentru ea”, cântec pe versurile lui Grigore Vieru, dedicate confratelui Dumitru Matcovschi 

 

 

O naţiune dăinuie prin legătura strînsă şi rodnică între generaţii…

Să urmărim şi această vrednică urmaşă a Neamului, răsărită parcă din Albinuţa lui Grigore Vieru. Are şi un nume predestinat – Maria Crăciun din Galaţi, care a îndrăgit de micuţă muzica patriotică, de suflet, din Basarabia. Faceţi abstracţie de defecţiunile tehnice din clip, e filmare de amator, şi vedeţi ce voce minunată are şi cît suflet pune această domniţă în interpretarea cîntecului lui Ion Aldea Teodorovici şi Grigore Vieru Pentru ea.

Îl veţi revedea în clip şi pe regretatul poet Adrian Păunescu, alături de trupa reeditată Flacăra, care plînge şi comentează acest cîntec la început şi la finalul filmării.

 

 

Înregistrare din anul 2009, după decesul lui Grigore Vieru… Adrian Păunescu avea zile numărate…

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi – „Basarabia”, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău (1987)

Dumitru Matcovschi după accident – prima apariție la tribuna Marii Adunări Naționale, 16-12-1990

Medicul Gheorghe Ghidirim despre starea sănătății poetului Dumitru Matcovschi la Marea Adunare Națională din 1989

 

Luminiţa Dumbrăveanu – Dumitru Matcovschi, ULTIMUL dialog de proporţie al poetului (111 min.)

28 iunie (2013) – dată de trei ori tragică în Istorie: 3. Adio, poet martir Dumitru Matcovschi (VIDEO AŞM)

 

Dumitru Matcovschi şi Ion Aldea Teodorovici – „Focul din Vatră” („Sărut, femeie, mâna ta…”)

Sofia Rotaru – „Inimă de mamă…”, vers. Dumitru Matcovschi, muz. Ion Aldea Teodorovici

 

Bustul poetului martir Dumitru Matcovschi inaugurat în satul natal, Vadul-Rașcu// 29 iunie 2016

Numele poetului Dumitru Matcovschi înveşnicit în titulatura Gimnaziului nr. 1 din Soroca

Poetul Dumitru Matcovschi eternizat azi, de Ziua Unirii, și pe Aleea Literaturii Române din Chișinău

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: YouTube 1 / YouTube 2 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter