Ioan Talpeş, fost şef servicii secrete (SIE): Revolta de la Timişoara – provocată, schimbările din ’89 – susţinute de Moscova


Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a analizat, la emisiunea „Amintiri din viitor”, de la Prima TV, momentele dramatice ale Revoluţiei din 1989.

Ioan Talpeş spune că Moscova s-a aflat în spatele mişcărilor populare, nu numai din România, dar şi în celelalte state socialiste din blocul sovietic.

Invitat permanent în emisiunea “Amintiri din viitor”, moderată de Magda Vasiliu, Ioan Talpeş a încercat să dea un răspuns la enigmele încă neelucidate ale răsturnării regimului comunist în 1989. Fostul şef al SIE susţine că au fost vehiculate mai multe neadevăruri decât adevăruri.

„Faptul că încă sunt întrebări, este normal. Categoric există adevăruri, dar şi neadevăruri legate de acele momente. În numele acelor neadevăruri, care au făcut parte dintr-o formulă de manipulare şi intoxicare, s-au luat decizii la nivel statal”, spune Talpeş.

Potrivit acestuia, pentru a înţelege ce s-a întâmplat în România, trebuie analizată situaţia din întregul bloc comunist. „Vântul schimbării”, susţine Ioan Talpeş, a pornit chiar de la Moscova.

„Trebuie pornit de la faptul că România a fost împinsă atunci într-o bâză. La data aceea, România nu mai avea nicio relaţie specială cu Rusia, şi nici cu China. Ceauşescu nu şi-a putut imagina că se va ajunge aici. (…) În 1989, noi nu eram decât o consecinţă a unui proces, a unui program foarte larg. Dacă continuăm să ne privim doar noi pe noi şi să încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat doar la noi, greşim fundamental. Lui Ceauşescu i-au făcut oferte care să-l facă să accepte o ataşare la schimbările preconizate de Moscova. Gorbaciov l-a atenţionat foarte clar: vezi ce se va întâmpla! Când s-a dus la Moscova, Ceauşescu era singurul dintre vechii conducători ai statelor socialiste care mai rămăsese la putere. Schimbările au fost făcute nu numai cu acordul Uniunii Sovietice, dar au fost făcute cu sprijinul şi la iniţiativa Moscovei. Aşa s-a întâmplat în Ungaria, Polonia, Bulgaria”, afirmă Ioan Talpeş.

Revoltele de la Timişoara, premeditate

Fostul şef al SIE arată că declanşarea revoltei la Timişoara a fost premeditată, iar Laszlo Tokes nu a fost decât un pion pe tabla de şah la care jucau serviciile de informaţii occidentale cu cele ruseşti.

Potrivit acestuia, Laszlo Tokes, de la care a plecat flacăra revoltei, avea legătură cu un grup maghiar din diaspora, care se ocupa cu discreditarea regimului Ceauşescu. „A fost scrisă şi o carte, în care erau descrise relaţiile lui Laszlo Tokes cu grupul lui Lazlo Hamos, care a înfiinţat în SUA o fundaţie a ungurilor liberi. Unele din acţiunile grupului Hamos aveau un fundament real, dar altele nu. Mai ales în ceea ce privea situaţia din Transilvania. S-a vorbit atunci de biserici dărâmate în Transilvania, dar niciuna nu a fost demolată. Au fost dărâmate, de fapt, la Bucureşti.

Tokes, care era monitorizat de sistemul de informaţii, a provocat evenimentul de la Timişoara.

Laszlo Tokes a fost pregătit pentru momentul respectiv şi era clar susţinut să provoace o astfel de acţiune. Totul a fost calculat pas cu pas, cu dezinformările privind un număr uriaş de morţi la Timişoara. Acelaşi grup s-a aflat şi în spatele incidentelor de la Târgu Mureş, din martie 1990. Au dezinformat Occidentul asupra a ce s-a întâmplat acolo. Tokes a avut garanţia că nu se va interveni asupra lui, că nu se va încerca o acţiune de lichidare. El venea ca un proiect. Era un preot reformat, deci venea pe variantă, pe o formulă occidentală, care-şi avea centrul în Statele Unite. Cei care spun acum că ei au făcut revoluţia ar trebui să citească această carte. Ei nu fac decât să falsifice”, a conchis Ioan Talpeş.

 

 

Sursa material: ziarul Adevărul / Sorin Ghica

Sursa foto: www.adevarul.ro / David Muntean

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter