Într-un interviu pentru TIME, Gorbaciov îl laudă pe Putin şi sare la gâtul americanilor, care „trag toate sforile”…


„America trage sforile peste tot“, a declarat fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, într-un interviu exclusiv oferit publicaţiei „Time“.

Un nou Război Rece cauzat de americani

În cursul ultimului an, sentimentele de prietenie faţă de puterile occidentale, în special faţă de SUA, s-au diminuat în cazul fostului lider al Rusiei, Mihai Gorbaciov, scrie „Time“. „Suntem în mijlocul unui nou Război Rece? Într-adevăr, suntem“, declara Gorbaciov luna trecută, într-un interviu exclusiv pentru „Time“.

Fostul om de stat, care a fost decretat de publicaţia„Time“ – „Personalitatea anului“ în 1987 şi „Omul deceniului“ după doi ani, nu este prima persoană care spune că s-a dat startului unui nou război rece. Anexarea Crimeei din martie a făcut oficialii şi analiştii din lume să avertizeze că eforturile Occidentului de a izola Rusia au deschis o cutie a Pandorei.

Însă rădăcinile conflictului din zilele noastre sunt mai adânci decât ce s-a observat în această primăvară, spune Gorbaciov, şi de vină pentru asta ar fi americanii.

În anii ce au urmat colapsului Uniunii Sovietice, Occidentul „a încercat să ne transforme într-un fel de provincie. Naţiunea noastră nu a putut lăsa asta să treacă. Nu ţine doar de mândrie. Este vorba despre o situaţie în care oamenii îţi vorbesc cum vor, îţi impun limite şi altele. Este modul Americii de a trage toate sforile!“, spune Gorbaciov.

De la critică, la admiraţie faţă de Putin

Pentru o ţară ai cărei lideri îşi amintesc perioada în care Rusia era o superputere mondială, dominaţia americană este o realitate deranjantă şi o sursă constantă de frustrări. În loc să trateze Rusia ca pe un partener egal, Occidentul „încearcă să ne scoată din politică“, spune Gorbaciov. Cel mai recent pas în înlăturarea Rusiei a fost revoluţia ce a adus un guvern pro-occidental la putere în Ucraina. Reacţia lui Vladimir Putin la acea revoltă a fost de a încerca să recâştige o parte din influenţa pierdută, iar prin acest lucru i-a câştigat admiraţia lui Gorbaciov.

Chiar şi în urmă cu un an, o asemenea laudă ar fi fost greu de imaginat din partea fostului lider. În primăvara lui 2013, Gorbaciov l-a atacat pe Putin că persecută activiştii opoziţiei şi că aduce la tăcere nemulţumirile. El a numit acţiunea împotriva opoziţiei din acel an ca fiind „un atac asupra drepturilor cetăţenilor“ şi i-a oferit următorul sfat lui Putin: „Pentru numele lui Dumnezeu, n-ar trebui să te temi de propriul popor… Ce vor oameni şi ce aşteaptă de la preşedintele lor este ca acesta să restabilească un dialog deschis, direct cu ei“, spunea Mihail Gorbaciov în 2013, în cadrul unui interviu BBC.

O asemenea critică a dispărut din vocabularul lui Gorbaciov la adresa lui Putin. Anexarea Crimeei l-a făcut pe Putin să câştige aprecierea a 80% din populaţie, dirijată şi de un sentiment al mândriei în faţa sancţiunilor occidentale ce au condus la devalorizarea rublei şi au împins economia ţării în recesiune. Gorbaciov pare să-l fi iertat pe Putin pentru tendinţele sale autoritare, atâta vreme cât lucrează la restaurarea statutului de „mare putere“ pe care Rusia l-a pierdut.

„Când americanilor le intră o idee în cap, vor răsturna lumea s-o îndeplinească“  

„Încă există elemente de autocraţie, de autoritarism“ în Rusia de azi, mărturiseşte pentru „Time“, Mihail Gorbaciov. „Însă o să spun asta: controlul manual al autoritarismului a fost cerut şi pentru depăşirea unei situaţii pe care au creat-o prietenii noştri, foştii noştri prieteni şi aliaţi“.

Asta nu înseamnă că Putin ar trebui să se supună sancţiunilor Occidentului. Omul care a implementat reforme acasă şi a iniţiat discuţii de pace cu Vestul, la sfârşitul anilor ’80, simte acum că americanii ar trebui să înveţe să fie umili în faţa Rusiei şi să nu se mai opună rolului ei de drept ca putere mondială. „Este greu să umileşti ruşii. Noi ştim cât valorăm“, declară Gorbaciov.

Dacă SUA nu începe să găsească o nouă abordare în relaţiile cu Rusia, el are un sfat pentru Putin: „Am învăţat că îi poţi asculta pe americani, dar nu poţi avea încredere în ei. Când le intră o idee în cap, vor răsturna lumea ca s-o îndeplinească“.

Şi totuşi, spre sfârşitul interviului, Gorbaciov a părut să se întoarcă la starea reconciliantă care i-a adus un Nobel pentru Pace în urmă cu 25 de ani: „Trebuie să ne întoarcem la dialog. Trebuie să oprim acest proces. Trebuie să ne întoarcem la valorile stabilite odată cu încheierea Războiului Rece“, spune el. Însă, până acum, lumea se mişcă în direcţie opusă, conchide Mihail Gorbaciov pentru „Time“.

 

Sursa material: Adevărul.ro / Ana Stan

Sursa foto: www.adevarul.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter