Începe Anul Eugen Doga! Maestrul a scris două lucrări noi în ultimele clipe ale a. 2016 şi-n primele din 2017


În 2017 se împlinesc 60 de ani de la debutul în calitate de compozitor, iar pe 1 martie va sărbători 80 de ani de la naştere. Vorbim despre celebrul muzician al timpurilor noastre, Eugen Doga. Dincolo de muzica minunată pe care o compune, maestrul finalizează acum şi o carte.

Când asculţi muzica lui Eugen Doga se risipesc norii, răsare soarele, trăieşti o eternă primăvară. Asta deoarece compozitorul transpune pe note lumina din suflet, armoniile cereşti, speranţa de a înnobila această lume – un exerciţiu pe care-l practică de șase decenii. Deşi este considerat unul dintre marii compozitori ai timpurilor noastre, Eugen Doga ne-a surprins cu această afirmaţie:

„Niciodată nu am socotit că este vocaţia mea anume compoziţia şi astăzi stau la îndoială, mai ales, atunci când încep să scriu o lucrare nouă la pian, eu văd că aşa de greu se mişcă. Până n-o prind de gât şi atunci merge”, a spus Eugen Doga.

La cumpăna dintre ani, Eugen Doga a compus două piese noi pentru pian.

„Unul la sfârşitul anului 2016, undeva la fără un sfert 12:00, atunci am terminat prima piesă care se numeşte „Salon”, și una la început de an, am numit-o „Deşteptarea”. Muzica este acea reflecţie a vieţii şi încerc prin sunete să redau realitatea care e în jur şi în noi”, a mai spus Eugen Doga.

Chiar astăzi Eugen Doga a transmis notele noilor creaţii la Moscova, unde vor apărea în prestigioasa colecţie Mari compozitori din secolul 21.

 

tvm-eugen-doga-doua-noi-opere-la-revelion-captura-tvm-3-ian-2016-720px

 

Concomitent cu creaţia muzicală, compozitorul scrie o carte.

„O carte intitulată provizoriu Nuvele din viaţa mea. Aproape că este terminată, trebuie s-o adun, s-o scot din calculator, s-o tipăresc, să văd cum arată. Voi pune multe fotografii pe care eu le voi alege şi nu editorul. Va fi cartea vieţii mele, cu momente despre care nu a scris nimeni”, mai spune compozitorul.

Compozitorul speră că în acest an baletul „Luceafărul” va reveni în repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, iar cel mai apropiat eveniment pe care-l va organiza maestrul se va produce în salonul său muzical, pe 15 ianuarie 2017, ziua de naştere a geniului poeziei româneşti, Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.

  tvm-eugen-doga-doua-noi-opere-la-revelion-captura-tvm-3-ian-2016

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Naţională

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] În anul 2017,  poetul muzicii va marca, totodată, 60 de ani de la debutul său în calitate de compozitor, care a avut loc în mod anonim la Radio Moldova, pe 1 ianuarie 1957, cu un cântec de Anul Nou, fără ca numele autorului să fie anunțat… […]

  2. […] Începe Anul Eugen Doga! Maestrul a scris două lucrări noi în ultimele clipe ale a. 2016 şi-n pr… […]

  3. […] Începe Anul Eugen Doga! Maestrul a scris două lucrări noi în ultimele clipe ale a. 2016 şi-n pr… […]

  4. […] Începe Anul Eugen Doga! Maestrul a scris două lucrări noi în ultimele clipe ale a. 2016 şi-n pr… […]

  5. […] Începe Anul Eugen Doga! Maestrul a scris două lucrări noi în ultimele clipe ale a. 2016 şi-n pr… […]

  6. […] Începe Anul Eugen Doga! Maestrul a scris două lucrări noi în ultimele clipe ale a. 2016 şi-n pr… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter