Încă o şcoală românească închisă în reg. Cernăuţi… Din 1991, au „dispărut” circa 30 de şcoli!


Comunitatea românească din regiunea Cernăuţi s-a arătat a fi nemulţumită de faptul că în anii de independenţă a statului ucrainean numai în regiunea Cernăuţi au fost închise aproape 30 de şcoli cu limba română de predare.

Despre acest adevăr care continuă să doară, a declarat în cadrul întâlnirii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi cu  senatorii români şi viceguvernatorul regiunii Cernăuţi Volodymyr Kuliş, domnul Ilie T. Zegrea, preşedintele Reuniunii Scriitorilor Români din oraşul Cernăuţi, care a atenţionat conducerea regiunii şi oaspeţii români că noul an de învăţământ începe neobişnuit…

Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina din lipsă de mijloace financiare, nu a tipărit manuale de limbă şi literatură română pentru clasele a patra şi a şaptea. Astfel, această indiferenţă a reprezentanţilor ministerului respectiv, va crea incomodităţi copiilor români pe tot parcursul anului de învăţământ.

Cernauti-inchidere scoli romanesti-intalnire cu autoritatile-1sept2015Şi încă o veste îngrijorătoare. În timp ce se trage un semnal de alarmă că se reduc şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi, cei prezenţi la întâlnirea cu înalţii oaspeţi români au menţinat faptul că procesul de optimizare în Ucraina, reduce, începând cu 1 septembrie 2015, încă două şcoli româneşti din Ţinutul Herţa. E vorba de şcolile primare din satele Lunca şi Târnauca, care urmează să fie închise, motivându-se, numărul redus de copii care frecventează aceste şcoli.

În situaţia dată, comunitatea locală urmează să-şi spună cuvântul. Potrivit afirmaţiilor făcute de domnul viceguvernator, Volodymyr Kuliş, nici o şcoală nu poate fi închisă dacă comunitatea locală se împotriveşte unor astfel de decizii. Să sperăm că locuitorii satelor Lunca şi Târnauca nu se vor lăsa atât de uşor amăgiţi ca să li se închidă şcoala în sat.

„Astăzi vor rămâne fără şcoală, mâine vor insista să li se închidă biserica, iar poimâine aceşti oameni vor putea vorbi în limba română doar pe ascuns”, – au afirmat unii lideri ai comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi la întâlnirea de astăzi cu senatorii români şi reprezentanţii administraţiei regionale de stat Cernăuţi.

 

FlacăraTV recomandă şi:

Şcoala din Herghiligenii Herţei a fost închisă în prima zi a noului an de învăţământ

 

 

Sursa material: portalul de ştiri BucPress, Cernăuţi

Sursa foto: www.bucpress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter