În Cetatea Albă a răsunat din nou Limba Română, în care a cântat și „Zdob & Zdub” de la Chișinău

1-Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-Anatol Popescu si Zinaida Pinteac-27 august 2017-600px

Aproximativ 5000 de persoane au participat la celebrarea Zilei Limbii Române în sudul Basarabiei, regiunea Odesa, manifestrae culturală organizată de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odesa, dar și cu autoritățile locale.

Evenimentul s-a desfășurat duminică, 27 august 2017, pe scena din interiorul zidurilor Cetății Albe, ctitorie a lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare și Sfânt, cu cântece românești din repertoriul ansamblurilor comunităţii româneşti din Basarabia Istorică.

Concertul a fost deschis de către ansamblul „Mărţişor” din Satul Nou, Raionul Sărata, continuând cu românii din ansamblul vocal „Țărăncuța” din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc „Haiducii” din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea”, comuna Babele (Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, care au interpretat piese precum „Eminescu” și „Pentru ea”, din repertoriul regretaților soți Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Dansuri tradiționale românești, piese instrumentale și vocale din regiunile istorice române au fost aduse pe scenă de către membrii Ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail, capul de afiș fiind formația „Zdob & Zdub” de la Chișinău.

 

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-formatia lui Roman Iagupov-27 august 2017

Roman Iagupov si formația „Zdob & Zdub” de la Chișinău, Cetatea Alba, 27 august 2017

 

La evenimentul care a coincis și cu marcarea zilei independenței Ucrainei, au participat autorități din București și regiunea Odesa, care au salutat organizarea spectacolului muzical și au transmis mesaje de susținere penru comunitățile de români din sudul Basarabiei, dar și pentru relațiile dintre cele două state.

Potrivit corespondentului Romanian Global News, citat de Radio Cernăuți, autoritățile ucrainiene raionale și regionale au colaborat cu instituțiile românești (ICR și Consulatul General al României), arătând astfel o deschidere care trebuie salutată față de comunitatea românească din sudul Basarabiei și față de nevoile sale identitare.

 

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-poster-Ansamblul DOR basarabean-27 august 2017

Ansamblul folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail

 

Anatol Popescu, fost președinte și fondator al Asociației Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia” a declarat în cadrul acțiunii culturale că „la Cetatea Albă, Limba ROMÂNĂ am sărbătorit-o în familie română, la ea acasă. Peste 73 de ani a revenit Tricolorul Țării la Cetatea de scaun a lui Alexandru cel Bun, fortificată la ultimele standarde ale vremii de Ștefan cel Mare și Sfânt. Am plecat de la spectacol cu un sentiment de inimă curată: mi s-a mai împlinit un vis. Un proiect la care aspiram de peste zece ani în urmă. Unul de suflet. Mulțumiri speciale echipei, și oamenilor buni!”.

Zinaida Pinteac, cunoscută profesoară de limba română, a rămas și ea impresionată de reuniunea românilor la Cetatea Albă, împărtășind bucuria pe una dintre rețelele de socializare: „Aproape 30 de ani neamul românesc din Sudul Basarabiei luptă pentru supraviețuire. La Cetatea Albă, pe 27 august, s-a adunat toată elita românească din Basarabia Istorică. Liderii ONG au avut ocazia să-și spună păsul și îngrijorarea parlamentarului român Constantin Codreanu. Sperăm să fim auziți și susținuți în unificarea programei de învățământ la limba română pe întreg teritoriul Ucrainei. Nu vrem să fim „rezervație”, vrem să fim un Neam unic cu toți românii.”

 
Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-Anatol Popescu si Zinaida Pinteac-27 august 2017

Anatol Popescu, Zinaida Pinteac (primii din stinga), animatori ai vietii culturale din Basarabia Istorica

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-Anatol Popescu si deputat roman Constantin Codreanu-27 august 2017

Anatol Popescu, Constantin Codreanu, deputat roman, originar din R. Moldova (in centru)

 

 

„Foaie verde bob năut…” – Zdob & Zdub la Cetatea Albă, 27.08.2017

 

 

Reportaj Basarabia TV: Потрійне свято у фортеці (reportaj in limba ucraineana)

 

 

„DJ Vasile” –  Zdob & Zdub la Cetatea Albă, 27.08.2017

 

 

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-poster-27 august 2017

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-formatia lui Roman Iagupov 1-27 august 2017

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-public 1-27 august 2017

Cetatea Alba concert Zdob si Zdub Alba-public 2-27 august 2017

 

 

 

Sursa material: BucPress.eu / Romanian Global News

Sursa foto: Anatol Popescu / Administrația Cetății Albe

Sursa video: Administrația Cetății Albe și Basarabia TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md