În atenţia tinerilor din Diasporă, UE-OIM oferă granturi pentru revenirea în Moldova, APLICĂ, Acasă e nevoie de voi!


Program de revenire a 25 de absolvenți și 75 de cetățeni moldoveni de peste hotare.

Două Programe, două concursuri, două posibilităţi de a reveni Acasă. Termenul-limită de depunere a dosarelor: 31 august 2015.

Misiunea în Republica Moldova a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), a lansat, pe 1 iunie 2015, două concursuri pentru tinerii absolvenți și migranți moldoveni de peste hotare.

Concursurile sunt anunțate în cadrul proiectului “Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE – Moldova și valorificarea beneficiilor acestuia pentru locuitorii regiunii Transnistriei a Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

 

Programul de granturi pentru promovarea revenirii de peste hotare şi facilitarea reintegrării în ţara de baștină a migranților originari din Republica Moldova:

Obiectiv: Abordarea fenomenului exodului de creiere prin promovarea transferului de idei și abilități noi obținute de către cetățenii Republicii Moldova în procesul migrației.

Condiții de eligibilitate:

1. Cetățenii Republicii Moldova, care

– s-au aflat în străinătate cel puțin un an înainte de a aplica la program (durata de un an va fi calculată cumulativ luând în considerație ultimii 2 ani);

– doresc să se întoarcă sau au revenit recent la baștină, dar nu mai devreme de 1 iunie 2015,

– intenționează să se angajeze în câmpul muncii sau să realizeze un stagiu profesional sau de voluntariat în una din instituțiile publice sau private din Moldova;

2. Persoane originare din Republica Moldova reîntoarse voluntar (care au decis să se întoarcă acasă voluntar şi informat, în cadrul programului de reîntoarcere voluntară OIM).

 

Ținînd cont de necesitățile individuale și prioritățile programului, OIM Moldova va acorda:

(a) suport oferit în vederea identificării posturilor vacante în Republica Moldova,

(b) asistență logistică și administrativă,

(c) supliment la salariu lunar timp de 6 luni, în cazul în care salariul brut nu depășește 400 de euro,

(d) rambursarea parțială a costurilor de călătorie în baza tichetelor și criteriului de vulnerabilitate (maximum 50% din costul călătoriei).

Prioritate în procesul de selectare vor avea:

– persoanele care în momentul aplicării la program se află peste hotare

– persoanele vulnerabile reîntoarse de peste hotare (femei cu mulți copii, mame solitare, persoane în vîrsta de peste 55 de ani, persoane în dificultate, expuse abuzului sau exploatării datorită situației sociale sau intrării / șederii ilegale în țara de tranzit/ destinație, etc).

Formularul de aplicare și alte detalii AICI

 

Programul de granturi pentru promovarea revenirii de peste hotare și facilitarea reintegrării în țara de baștină a tinerilor cu studii în străinătate:

Obiectiv: Abordarea fenomenului exodului de creiere prin promovarea transferului de idei noi și de abilități în procesul migrației tinerilor și mobilității educaționale.

Condiții de eligibilitate:

  1. vârsta de pînă la 35 ani;
  2. absolvirea în anul 2015 a unei instituții de învățământ superior din străinătate, obținţnd diploma de licență, masterat sau doctorat sau certificatul care confirmă absolvirea în anul 2015;
  3. dorința de a reveni în Republica Moldova pentru angajare, stagiu de practică sau voluntariat într-o instituție publică sau privată;
  4. abilități și aptitudini obținute peste hotarele țării utile pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Ținînd cont de necesitățile individuale și prioritățile programului, OIM Moldova va acorda:

(a) suport în vederea identificării posturilor vacante din Republica Moldova,

(b) asistență logistică și administrativă în procesul de revenire și reintegrare,

(c) suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport spre țara de baștină,

(d) indemnizație lunară în mărime de 150 de Euro achitată în MDL la cursul lunii respective pe o perioadă de pînă la șase luni suplimentar la salariul de bază, în cazul în care salariul brut nu va depăși suma de 400 Euro.

Prioritate în procesul de selectare vor avea:

– persoanele care în momentul aplicării la program se află peste hotare,

– persoanele vulnerabile reîntoarse de peste hotare (absolvenții din familii defavorizate, mame solitare, persoane în dificultate).

Formularul de aplicare și alte detalii AICI

 

Ambele Programe de granturi vor funcționa în baza principiului „primul venit, primul servit”.

Termenul-limită de depunere a dosarelor: 31 august 2015.

 

 

Sursa material: Biroul pentru Relaţii cu Diaspora al Guvernului R. Moldova

Sursa foto: facebook

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter