În atenţia Diasporei R. Moldova! Vă puteţi trimite copiii într-o scurtă vacanţă Acasă, la Tabăra de vară DOR (20-27 august)


Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat pentru al treilea an consecutiv programul DOR – ”Diaspora * Origini * Reveniri”, destinat copiilor și adolescenților din diaspora moldovenească.

Programul se desfășoară sub înaltul patronaj al Prim-ministrului Republicii Moldova Chiril Gaburici și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate cu țara lor de baștină, Republica Moldova.

În perioada 20-27 august 2015, 120 de tineri ai diasporei din diferite țări și din Republica Moldova vor participa la Tabăra de vară DOR.

Pe agendă sunt programate activități de creaţie, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile se vor desfășura în stil interactiv, pentru a stimula creativitatea participanților.

Tabara de Vara pt copiii diasporei-DOR-logo-brd.gov.mdCopiii și tinerii vor avea ocazia să vorbească în limba română, să cunoască tradițiile neamului din care provin, să descopere elemente de istorie și tradiție, prin practicarea meșteșugurilor naționale, gătirea bucatelor, dansului popular, dar și vizitarea locurilor din patrimoniul național.

Selectarea viitorilor participanților la program va avea loc conform ordinii dosarelor complete depuse. Aceștia trebuie să corespundă următoarelor criterii: vârsta cuprinsă între 12-17 ani; să înțeleagă și să poată comunica la nivel de bază în limba română; să informeze cel puțin 3 copii de peste hotare despre Tabăra DOR 2015; să achite taxa de participare (de 100 euro) și să procure biletul tur-retur.

În cadrul programului va fi oferit un număr limitat de burse, care va acoperi cheltuielile de transport și taxa de participare. Bursele vor fi acordate tinerilor care provin din familii vulnerabile atât din țară, cât și de peste hotare. Participanții care solicită burse vor trebui să prezinte dovezi privind situația lor vulnerabilă, iar aceasta va fi examinată de comisia de evaluare.

Dosarele vor fi colectate până la completarea celor 120 de locuri disponibile. Mai multe informații despre program și modalitatea de participare sunt descrise pe pagina web www.dor.md

Programul DOR este organizat de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora, și a fost implementat pentru prima dată în 2013. La programul-pilot din anul 2013 au participat 25 de tineri moldoveni din Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, inclusiv din Republica Moldova.

Programul DOR-2014 a fost îmbunătățit în conformitate cu rezultatele evaluărilor părinților, participanților, a trainerului, dar și a echipei proiectului. Ediția a doua a programului din 2014 a găzduit 101 copii și tineri din Italia, Portugalia, Grecia, Canada, Kazahstan, Ucraina, Franța, Marea Britanie, Spania și din Republica Moldova.

Printre participanții din Republica Moldova au fost și tineri din familiile migranților reîntorși acasă.

 

 

 

Sursa material: Biroul pentru relații cu diaspora al Guvernului R. Moldova

Sursa foto: www.brd.gov.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter