Igor Boţan: Cu mâinile lui Ghimpu şi Voronin vor să-l scoată pe Iurie Leancă din joc… premierul devine o păpuşă


Acordul APME va transforma prim-ministrul într-o păpuşă

Analistul politic Igor Boţan spune că l-a impresionat, cu tentă negativă, Acordul de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, în special ceea ce ţine de centrul de luare a deciziilor în cadrul acestei coaliţii.

„Aceasta înseamnă că reuniunea liderilor de partid săptămânală va fi adevăratul centru de luare a deciziilor în ţară, iar prezidiul Guvernului, care se va institui prin acest acord, va verifica dacă deciziile care trebuie să le ia executivul corespund deciziilor reuniunii liderilor alianţei şi va vota prin consens doar cele care corespund. Adică prim-ministrul devine o păpuşă, o marionetă, care nu va putea face absolut nimic şi va fi blocat, dacă îşi va permite orice manifestare de independenţă în exercitarea funcţiei sale”, a declarat Igor Boţan pentru IPN.

Analistul s-a arătat mirat de faptul că nu s-au luat prin consens decizia cine să fie ales în funcţie.

„Cum credeţi, de ce Partidul Democrat spune că nu-l interesează pe cine înaintează Partidul Liberal Democrat la funcţia de prim-ministru? Pentru că el ştie că deciziile vor fi luate în alt loc. Dacă aţi face parte din alianţă nu v-ar interesa cine este numit? E clar de ce, deciziile se vor lua în altă parte, de aia lor nici nu le trebuie funcţii. Prim-ministrul nu va putea face nimic, dacă nu există consens”, a subliniat Igor Boţan.

Totul este foarte bine gândit, mai spune expertul. „Aici aleg conducerea Guvernului cu comuniştii, dincolo îl pun la bătaie pe Mihai Ghimpu, cu mâinile lui Ghimpu şi ale lui Vladimir Voronin vor să-l scoată pe Iurie Leancă din joc ca să-l pună pe cel pe care consideră ei de cuviinţă. Societăţii îi rămâne doar să se minuneze de votul pe care l-a dat”, a opinat analistul.

PLDM şi PDM au semnat un acord de constituire a alianţei de guvernământ. Conform acordului, funcţia de premier îi revine PLDM-ului. La această funcţie a fost desemnat Iurie Leancă, dar acesta încă nu are destule voturi în Parlament pentru învestirea executivului.

 

 

Sursa material: agenţia de presă Info-Prim

Sursa foto: www.publika.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter