ICR – AGERPRES: Festivalul Limbii Române în Canada si SUA, ediţia I, cu Eugen Doga, Vasile Iovu, Flacăra Film


Institutul Cultural Român de la New York organizează în premieră în spațiul nord-american, în perioada 15 – 18 august 2015, seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române în Canada si SUA, dedicată sărbătoririi Ziua Limbii Române.

La  triplul eveniment — programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) — participă: marele compozitor și interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian,muzicuţă), Eugen Doga  — a cărui creație  a intrat cu mare succes în circuitul european și universal al valorilor muzicale, Valsul său celebru fiind declarat parte a Patrimoniului UNESCO —,  vestitul instrumentist, naistul Vasile Iovu, talentata scriitoare și scenaristă, Luminița Dumbrăveanu, si apreciatul regizor artistic si om de televiziune Teodor Guţu, toți patru din Republica Moldova. Acestora li se alătură Ala Mîndîcanu, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, actualmente  președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice destinate comunităților românești din țara de adopție, autoare a volumului Dor de Libertate (2007).

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/ 2013, adoptată de Parlament. În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei – ca expresie identitară a poporului român – la dezvoltarea civilizației universale.

În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New Yorkîn cooperare cu Asociatia Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent Flacăra Film din Chișinău – reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului.

Evenimentele nu sunt dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.

 

Răzvan Dinu

Programs Manager

Romanian Cultural Institute în New York

 

A se vedea şi:

Radio România Cultural: Festivalul Limbii Române în Canada și SUA

Romanian Global News: ICR organizează Festivalul Limbii Române în Canada și SUA cu ocazia Zilei Limbii Române

 

1-Afish RO-Festivalul Limbii Romane-Canada-FINAL-25iulie 2015-800px

Afişul pentru Canada – Montrel şi Ottawa

2-Afish ENG-Festivalul Limbii Romane-New York-FINAL-25iulie 2015-400px

Afişul pentru SUA – New York

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: ICR New York / AGERPRES

Sursa foto: ICR / CMQ / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] ICR – AGERPRES: Festivalul Limbii Române în Canada si SUA, ediţia I, cu Eugen Doga, Vasile Iovu… […]

  2. […] Acesta a fost PRIMUL turneu al maestrului și echipei Flacăra Film în America de Nord în cadrul PRIMULui Festival al Limbii Române în Canada (Montreal, Ottawa) și SUA (New […]

  3. […] Acesta a fost PRIMUL turneu al maestrului și echipei Flacăra Film în America de Nord în cadrul PRIMULui Festival al Limbii Române în Canada (Montreal, Ottawa) și SUA (New […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter