Guvernatorul Mihail Saakaşvili avertizează că Rusia pune la cale o diversiune pe axa Odesa-Tiraspol ( +VIDEO)


Rusia lucrează activ în regiunea Odesa şi planifică să realizeze proiectul „Basarabia”.

Declaraţia a fost făcută într-un interviu de preşedintele administraţiei regiunii, fostul Preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, scrie agenţia Infotag.

„Mi-e ruşine să spun asta, dar la Basarabia ucraineană până nu demult mai mult se gândea Vladimir Putin, decât Guvernul Ucrainei. Dacă au proiectul „Basarabia”… Ei se pregătesc să facă ceva acolo…, este convins Saakaşvili.

Potrivit spuselor sale, locuitorii regiunii urmăresc practic doar posturi ruseşti de televiziune, ceea ce contribuie la materializarea planurilor agresive ale Kremlinului.

„În plus, acolo e o sărăcie totală, cele mai rele drumuri nu doar din Ucraina, dar şi în Europa. Nu este doar un drum, este drumul strategic din Ucraina în România, adică în Uniunea Europeană”, a menţionat guvernatorul regiunii.

Oficialul a vizitat recent aceste raioane şi a recunoscut că unii localnici cu adevărat văd Ucraina doar în nuanţe gri.

„Ei acum sunt izolaţi. Şi unicul lucru pe care îl văd sunt funcţionarii hapsâni, drumuri oribile, care nu au fost reparate demult, procurorul regiunii Odesa, care blochează trecerea peste Dunăre, fiind o sursă de venit pentru localnici, judecătorul raionului Ismail, care a interzis ţăranilor să ia recolta…”, a mai spus Saakaşvili.

Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută și sub numele de Bugeac, se învecinează la vest şi nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă transnistreană, în sud cu România, iar în est şi sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâşie de pământ cu două şosele. Nu există poduri peste Dunăre sau drumuri care să o lege de România, iar dacă podurile de peste Nistru ar fi aruncate în aer, atunci Bugeacul s-ar găsi practic izolat, notează Agerpres.

Amintim că, în aprilie, serviciile speciale ale Ucrainei au declarat despre prevenirea creării în Odesa şi regiune a unei formaţiuni ilegale cu denumirea de „Basarabia”, iar la mijlocul lunii iunie – a mişcării separatiste false „Rada Populară a Basarabiei” (RPB). Drept scop ei indicau protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei. Coordonatorul era un cetăţean al Rusiei.

 

AICI puteţi urmări declaraţiile în format VIDEO ale Guvernatorului reg. Odesa, Mihail Saakaşvili.

 

 

Harta-Sudul Basarabiei-RO-MD-UA-the economist-500px

 

 

Sursa material: sinteză Publika TV

Sursa foto: The Economist

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter