Gurie Grosu, primul Mitropolit al Basarabiei, cinstit la Muzeul Literaturii Române din Chișinău


Părinte spiritual al Basarabiei, care a slujit la două altare: cel al credinţei şi cel al culturii – astfel este apreciat în eternitate primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. La Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost inaugurată o expoziţie cu prilejul aniversării a 140 de ani de la naşterea mitropolitului.

Parastasul de pomenire al Mitropolitului Gurie Grosu a fost săvârşit de un sobor de preoţi, printre care şi parohul bisericii din satul lui natal.

„Mă mândresc că fac slujbe în satul natal al mitropolitului, acolo unde s-a născut. Sătenii noştri şi toţi cei de pe Valea Işnovăţului ne bucurăm de acest mare ierarh, Mitropolitul Gurie Grosu. Avem un bust amplasat în satul nostru, în ograda bisericii”, a spus parohul bisericii satului Nimoreni, Serafim Munteanu.

Gurie Grosu s-a născut în ianuarie 1877 la Nimoreni. Şi-a făcut studiile la Mănăstirea Curchi, le-a continuat la Seminarul Teologic din Chişinău, apoi la Academia Teologică din Kiev. A revenit în Basarabia în 1902 şi s-a implicat cu toată credinţa în procesul de Renaştere Naţională.

„Este mitropolitul emblematic al Basarabiei, care a fost şi o faţă înaltă bisericească, dar şi un om de cultură, care aşa cum spunea Nicolae Iorga, „a dus greul luptei pentru recâştigarea şi promovarea limbii române în Basarabia”, a afirmat președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.

 

TVM-Mitropolit Gurie Grosu-Muzeu Lit RO-12 ian 2017.Still007 TVM-Mitropolit Gurie Grosu-Muzeu Lit RO-revista Luminatorul-12 ian 2017.Still003

 

Expoziţia Păstorul de neam aduce în circuit documente, fotografii, cărţi, publicaţii, sar în primul rând revista Luminătorul întemeiată de către mitropolit.

„Mitropolitul Gurie a fost un editor de carte, a întemeiat tipografia unde se tipăreau cărţi atât pentru serviciul divin din Basarabia, cât şi pentru folosul creştinilor. Sub autoritatea lui în Biserică s-a trecut la Calendarul pe stil nou, pentru care a avut de pătimit”, a menționat directorul Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi.

Faptele culturale şi duhovniceşti ale mitropolitului le descoperim în Mitropolitul Gurie – Operă zidită în destinul Basarabiei – a doua carte din preconizata trilogie îngrijită de Silvia Grosu, descendentă a acestei dinastii.

„Ceea ce ne-a fascinat în întreaga operă a mitropolitului este acea armonie pe care o face, acea punte trainică care o durează între credinţă şi între cultură, iată această denumire „Mitropolitul Gurie: misiunea de credinţă şi cultură” o va purta întreaga trilogie”, a spus doctorul în istorie, Silvia Grosu.

„A fost una dintre personalităţile cheie ale unirii Basarabiei cu România şi atât până la unire, cât şi după, mitropolitul şi-a făcut un ideal sfânt din mişcarea pentru consolidarea sufletească a românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a specificat cercetătorul științific, Veronica Boldișor.

Mitropolitul Gurie Grosu, care pleda pentru luminarea neamului prin credinţă şi ştiinţă de carte, a decedat în 1943 şi este înmormântat la Mănăstirea Cernica din Bucureşti.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea de la Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

 

 

 

TVM-Mitropolit Gurie Grosu-Muzeu Lit RO-foto de gurp-12 ian 2017

TVM-Mitropolit Gurie Grosu-Muzeu Lit RO-Crucea-Manastirea Cernica RO-12 ian 2017.Still008

Mănăstirea Cernica din Bucureşti

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter