Grație maghiarilor, APCE de la Strasbourg va dezbate pe 12 oct. Legea xenofobă a Educației din Ucraina


Legea Educației din Ucraina va reprezenta subiectul unor dezbateri de urgență din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Decizia a fost luată în urma nemulțumirilor expuse de mai mulți deputați, majoritatea maghiari, din cadrul APCE.

Presa ucraineană scrie că încă nu se știe cine va fi numit raportor, însă de acest lucru depinde tonalitatea documentului.

Biroul APCE a votat cu greu pentru dezbaterea în regim de urgență a Legii Educației din Ucraina pentru că o parte dintre opozanți ai acesteia au declarat că ar fi mai bine să aștepte rezultatele Comisiei de la Veneția. Dezbaterile au fost programate pentru ziua de joi, 12 octombrie 2017. 

Legea Educației prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate complet.

Autorităţile ucrainene şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba ucraineană.

Legea a fost intens criticată de către autoritățile din România, Polonia, Bulgaria și Grecia. Legea afectează peste 400 de mii de etnici români și peste 150 de mii de etnici maghiari, care trăiesc în Ucraina.

Ministrul Educației din R. Moldova, Monica Babuc, va întreprinde o vizită la Kiev în 20 octombrie pentru a discuta problema în detalii.

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ungaria nu va negocia soarta maghiarilor din străinătate – Ministerul ungar al Afacerilor Externe

Ungaria va bloca Ucraina în procesul ei de integrare în Uniunea Europeană

UE cere Kievului să solicite cât mai curând posibil Consiliului Europei un aviz referitor la Legea educației

Peter Szijjarto: Diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale

Parlamentele României și Ungariei condamnă decizia Kievului de închidere a școlilor minorităților etnice

 

„Dragoş Vodă” din Cernăuţi a refuzat titlul „Cor Popular din Ucraina”, protestând față de Legea xenofobă a Educației

 Românii din Cernăuți anunță un protest în fața Administrației Regionale de Stat

 

Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi nu vom mai fi monedă de schimb”

Jos mâinile de pe şcolile românilor din Ucraina! Scrisoare deschisă de la Cernăuţi Președintelui României

S.O.S.! Rada Ucrainei a adoptat legea care va lichida toate școlile românilor și ale altor minorități etnice

 

 

Sursa material: Publika TV

Sursa foto: Wikipedia.org

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter