Gala Premiilor Lumières 2015: filmul „Timbuktu”, în regia lui Abderrahmane Sissako, este marele câştigător


Filmul Timbuktu, o coproducţie franco-mauritană regizată de Abderrahmane Sissako, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a Galei Premiilor Lumières, care a avut loc luni seară, la Paris, unde a câştigat două trofee, pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, potrivit variety.com.

 

„Timbuktu”, care a avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes din 2014, se află în cursă şi pentru premiile Oscar şi César din 2015. Produsă de Les Films du Worso, această peliculă descrie ocupaţia barbară a fundamentaliştilor islamici din Mali. Pelicula a obţinut încasări de peste 4 milioane de euro în Franţa.

 

Filmul Timbuktu – Trailer

 

 

Karin Viard a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul interpretat în comedia cu accent dramatic „La Famille Bélier”, în care a jucat rolul unei mame surdomute. Acelaşi film a fost recompensat şi cu premiul pentru cea mai bună actriţă debutantă, ce a fost atribuit unei foste concurente de la ediţia franceză a emisiunii „The Voice”, Louane Emera.

Gaspard Ulliel s-a impus la categoria cel mai bun actor, graţie felului în care l-a interpretat pe celebrul creator de modă francez Yves Saint Laurent în filmul „Saint Laurent”, regizat de Bertrand Bonello.

Premiul pentru scenariu a fost câştigat de Philippe de Chauveron şi Guy Laurent pentru filmul „Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu?”.

Filmul Les Combattants, regizat de Thomas Cailley, a câştigat două premii Lumière – cel mai bun film de debut şi cel mai bun actor debutant (Kevin Azais).

Fraţii Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne s-au impus la categoria „cel mai bun film străin în limba franceză” cu pelicula Deux jours, une nuit. Lungmetrajul Bande de filles, de Céline Sciamma, a fost recompensat cu un premiu special al Academiei Lumière.

A 20-a Gală a Premiilor Lumière a avut loc luni seară la Paris.

Premiile Lumière sunt acordate în urma votului jurnaliştilor internaţionali din Paris şi sunt considerate echivalentul francez al trofeelor Globul de Aur.

Totodată, ceremonia de decernare a trofeelor Lumière marchează începutul „sezonului” de premii pentru cinema în Franţa, care va culmina cu Gala Premiilor César, ce va avea loc pe 20 februarie 2015.

 

 

Sursa material: Gândul

Sursa foto: captură video

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter