Flori, lumină şi muzică pentru Doina Aldea Teodorovici, care ar fi împlinit azi 58 de ani…


La 15 noiembrie 2016, regretata Doina Aldea Teodorovici ar fi împlinit 58 de ani.

La locul de veci al regretatului cuplu din Cimitirul Central a fost oficiată o slujbă de pomenire, iar rudele şi admiratorii au venit cu flori. Tradiţional, în seara zilei de 15 noiembrie, are loc concertul de gală al Festivalului Internaţional „Două inimi gemene” în memoria Doinei şi lui Ion Aldea Teodorovici.

„Au fost cu multă credinţă şi au plecat cu credinţă. Venim cu mare durere, dar şi cu bucurie că nu au trăit degeaba, au lăsat o urmă adâncă şi despre asta vorbeşte Festivalul Internaţional „Două inimi gemene” la care a venit atâta lume de peste hotare şi care cu atâta drag cântă cântecele lor”, a spus mama Doinei Aldea Teodorovici, Eugenia Marin.

doina-aldea-teodorovici-solo-alb-negru-300px

Doina Aldea Teodorovici (15 noiembrie 1958 – 30 octombrie 1992)

În familia noastră nu se vorbeşte despre ei la trecut. Cred că sunt acum în Dreapta Domnului. Aşa a vrut soarta să fie, nemiloasă”, a declarat Mihai Furculiță, admirator.

La evocarea Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici au venit şi unii participanţi ai Festivalul Internaţional „Două inimi gemene”.

„Reprezintă un simbol al legăturii fraţilor noştri, al românilor şi al moldovenilor”, a spus participantul din România, Andrei Liță.

Bulgaria şi Republica Moldova sunt ţări apropiate, dar limbile noastre sunt foarte diferite. Deşi e foarte dificil pentru concurenţii din Bulgaria să înveţe şi să interpreteze cântecele Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici în română, v-aţi convins de atâtea ori cât de frumos şi corect le cântă”, a spus membra juriului din Bulgaria, Rumeana Naceva.

„De opt ani promovăm moştenirea muzicală a Doinei și a lui Ion Aldea Teodorovici la mai multe universităţi din Ucraina. În oraşul Melitopol a fost deschis chiar un muzeu în memoria lor”, a menționat membrul juriului din Ucraina, Anatolii Martâniuk.

Spre deosebire de alte comemorări, slujba religioasă şi masa de pomenire au avut loc în interiorul Bisericii de la Cimitirul Central. Colacii şi bucatele au fost aduse de Lidia Bubulici tocmai de la Chetrosu, raionul Drochia.

Tradiţional, de Ziua Doinei, la Palatul Naţional are loc concertul de gală al Festivalului „Două inimi gemene”. În acest an, la cea de-a 14-a ediție participă 48 de concurenţi din 13 ţări.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Ion şi Doina Aldea Teodorovici cântă „Trei culori” la Marea Adunare Naţională din 27-08-1991

Ion Aldea Teodorovici: „Iartă-mă”, prima colaborare cu Grigore Vieru

Petre Teodorovici despre moartea mamei şi cântecul „Iartă-mă”, scris de Ion Aldea Teodorovici

Omagiu poetului Grigore Vieru: EMINESCU, cântec emblematic al duetului Ion şi Doina Aldea Teodorovici (TVR)

Dumitru Matcovschi şi Ion Aldea Teodorovici – „Focul din Vatră” („Sărut, femeie, mâna ta…”)

 

Cronică TVM. Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale artiştilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

Emisiunea „Focul din Vatră”: TRIOdorovicii – Ion-Doina-Petre (1998, PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră”: TRIOdorovicii – Ion-Doina-Petre (1998, PARTEA II)

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Eugenia Marin (despre moartea lui Ion şi Doina)

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: familia Aldea Teodorovici

Sursa video: Moldova 1 TV şi Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter