Filmul „Masacrul inocenților – cronica unui război uitat” de Victor Bucătaru (războiul Rusiei contra Moldovei, 1992)

film Masacrul inocentilor captura video

Dragi prieteni, vă anunţăm că cineastul şi jurnalistul Sorin Bucătaru a postat pe YouTube ultimul film documentar realizat de tatăl său, regretatul regizor de film, Victor Bucătaru, cunoscut cineast şi patriot român din R. Moldova.

Aşa cum menţionam într-un alt articol de pe site-ul Flacăra TV, imaginile din film au fost făcute de însuşi regizorul Victor Bucătaru, unul dintre cei mai temerari oameni de cultură din R. Moldova, care şi-a riscat viaţa pe frontul de Est, pentru a imortaliza pe peliculă sângerosul război provocat de armata a 14-a a Federaţiei Ruse (aflată şi astăzi în regiunea transnistreană!) contra românilor din tânărul stat R. Moldova, care-şi declarase Independenţa faţă de URSS şi se reorienta spre România şi Uniunea Europeană.

regizorul Victor Bucataru-cu camera de filmat-glasul.mdAICI puteţi citi interviul din 23 mai 2013 cu regizorul Victor Bucătaru despre chinurile prin care a trecut în procesul de realizare a filmului „Masacrul inocenților – cronica unui război uitat”.

Aceasta este prezentarea filmului, făcută pe YouTube de Sorin Bucătaru:

Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat este ultimul film al lui Victor Bucătaru. Deși a participat din primele zile în Războiul din Transnistria, a filmat și s-a documentat atât pe linia frontului, cât și la Chișinău, filmul a fost lansat abia în 2013.

Pe de o parte cei din conducerea Moldovei nu erau interesați de un astfel de film, din care nu ies tocmai bine, pe de alta – nu-i deloc ușor să te uiți la niște imagini îngrozitoare, înfiorătoare, în care unii protagoniști mor în timpul filmărilor.

Victor Bucătaru și-a făcut însă datoria. Prin acest film ne deschide ochii și nu ne lasă să uităm. N-avem dreptul să uităm.

 

Filmul documentar „Masacrul inocenților – cronica unui război uitat” de Victor Bucătaru, Chişinău, 2013 

 

 

 

Flacăra TV vă îndeamnă să participaţi cu maximă deschidere la noul sondaj al prezentului site (coloana a 3-a, dreapta), răspunzând la următoarea întrebare:

 

De ce Moldova a pierdut războiul de pe Nistru,

provocat de armata F. Ruse în 2 martie 1992?

Opţiuni de răspuns:

forţe militare inegale

lipsa de strategie/tactică militară

trădarea preşedintelui M. Snegur

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video / Glasul.md

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md