Filmul „Ida” de Pawel Pawlikowski a câștigat Premiul LUX pentru cinema al Parlamentului European


Filmul „Ida” al regizorului polonez Pawel Pawlikowski a câștigat miercuri Premiul LUX pentru cinema al Parlamentului European (PE), anunță un comunicat de presă al acestei instituții.

Ceremonia de premiere s-a desfășurat la Strasbourg, unde are loc ultima sesiune plenară din 2014 a Parlamentului European.

„Ida a reușit să emoționeze publicul din întreaga Europă’, iar acest lucru demonstrează că ‘filmul are încă un rol important în societățile noastre’, a declarat regizorul după ce a primit distincția care i-a fost înmânată de președintele PE, Martin Schulz.

Coproducție Polonia-Danemarca, realizată în alb-negru, ‘Ida’ este povestea a două femei care evocă, în Polonia comunistă a anului 1962, amintiri din perioada Holocaustului.

‘Ida’ a fost desemnat, la 13 decembrie, ‘Cel mai bun film european’ al anului de Academia Europeană de Film în cursul Galei European Film Awards de la Riga.

„Acțiunea filmelor europene nu are loc undeva, cândva, ci într-un loc anume, într-un context istoric specific. (…). Ele ne permit să cunoaștem poveștile comune și poveștile vecinilor noștri; ele ne transpun în viața reală a altor țări și ne permit să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și pe vecinii noștri. Întâmplările povestite de filmele europene ne dau o mai bună înțelegere a celuilalt și a conviețuirii, dincolo de frontierele naționale”, a apreciat Martin Schulz miercuri, la Strasbourg.

Celelalte pelicule finaliste din 2014 pentru Premiul LUX au fost ‘Class Enemy’ (Slovenia), al regizorului Rok Biček, și ‘Bande de filles’ (Franța), al regizoarei franceze Céline Sciamma.

Parlamentul European acordă acest premiu anual pentru promovarea cinematografiei europene și încurajarea dezbaterilor publice despre Europa. Parlamentul finanțează subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale, iar peliculele sunt proiectate pe durata Zilelor Filmului LUX în toate statele membre al Uniunii Europene. Câștigătorul Premiului LUX este desemnat prin votul deputaților.

 

                                                                              IDA by PAWEL PAWLIKOWSKI Trailer

 

 

 

Sursa material: AGERPRES / Liviu Tatu şi Cristina Mac

Sursa foto: (c) Vincent Kessler/REUTERS

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] pentru cel mai bun film străin: “Ida” de Pawel Pawlikowski […]

  2. […] Filmul „Ida” de Pawel Pawlikowski a câștigat Premiul LUX pentru cinema al Parlamentului Europe… […]

  3. […] Filmul „Ida” de Pawel Pawlikowski a câștigat Premiul LUX pentru cinema al Parlamentului Europe… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter