Filmul dramatic „Boyhood”, marele învingător al Globurilor de Aur 2015, urmat de „The Grand Budapest Hotel”


Considerată cea mai prestigioasă ceremonie de premiere după Oscar, Gala Golden Globes, desfăşurate ieri, 11 ianuarie 2015, la Los Angeles, a fost precedată de o defilare pe covorul roşu, în care starurile au făcut o demonstraţie de glamour.

Ca şi anul trecut, prezentarea ceremoniei a revenit irezistibilelor actriţe Tina Fey şi Amy Poehler, spumoase ca şampania franţuzească, servită în deschiderea ceremoniei.

La evenimentul de ieri, numeroase staruri, de la George Clooney la Jared Leto sau Jake Gyllenhaal, şi-au manifestat susţinerea pentru mişcarea Je suis Charlie.

Cuvintele de solidaritate cu victimele atentelor de la Paris au început încă de pe covorul roşu, unde George Clooney a apărut cu o insignă Je suis Charlie.

Înaintea lui, Jake Gyllenhaal afirmase şi el: “Sper că se va vorbi despre Charlie în seara aceasta. Este categoric lucrul cel mai important”. Iar Jessica Chastain, foarte afectată de evenimente, a declarat, adresându-se francezilor: “Vă iubesc şi sunt dezolată pentru ce vi s-a întâmplat. Sunt alături de voi”.

Marea actriţă Helen Mirren a apărut cu un stilou ataşat rochiei de seară, apărând libertatea de exprimare, în timp ce Diane Kruger şi Joshua Jackson au venit cu un afiş Je suis Charlie. Compozitorul francez Alexandre Desplat a purtat un panou Je suis Charlie, mărturisind: “N-am putut fi la Paris ieri, am mers singur prin Hollywood”.

În timpul ceremoniei, actorul angajat Jared Leto, care a înmânat un premiu, a declarat: “Ne rugăm pentru voi, prieteni din Franţa. Vă iubim. Je suis Charlie”.

Apoi, Theo Kingma, preşedintele Hollywood Foreign Press Association (HFPA), asociaţia jurnaliştilor străini care votează pentru Golden Globes, şi-a axat dicursul anual pe tema libertăţii, care a stârnit standing ovations: “Trebuie să ne unim împotriva tuturor celor care vor să anihileze libertatea de exprimare, din Coreea de Nord până la Paris”.

Regizorul Richard Linklater, recompensat pentru Boyhood           

1-Globul de Aur-regizorul_richard_linklater_recompensat_pentru_boyhood

 

Boyhood, filmat timp de 12 ani cu aceeaşi actori, a fost declarat cel mai bun film dramatic, în cadrul celei de a 72-a ceremonii a Golden Globes, marcate de vibrante omagii aduse victimelor atentatelor de la Paris.

“Este un film foarte personal”, a declarat Richard Linklater, care a primit şi Globul de Aur pentru Cel mai bun regizor. Linklater a fost distins pentru această peliculă şi cu un Urs de Argint.

Actriţa Meryl Streep a înmânat Premiul pentru Cel mai bun film, în timp ce Harrison Ford a oferit Premiul pentru el mai bun regizor. De asemenea, Patricia Arquette a câştigat un Glob de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru Boyhood, primit din mâinile lui Jared Leto.

Echipa peliculei Boyhood     

2-Globul de Aur-echipa_peliculei_boyhood

 

Boyhood a concurat mai ales cu The Theory of Everything, al cărui interpret, Eddie Redmayne, a obţinut Premiul pentru Cel mai bun actor într-o dramă, înmânat de Gwyneth Paltrow. Redmayne interpretează rolul omului de ştiinţă Stephen Hawking, care suferă de distropie neuromusculară. Nominalizate la acest premiu au fost şi Imitation Game, Foxcatcher şi Selma.

Cea mai bună actriţă într-un film dramatic a fost votată Julianne Moore, pentru rolul din Still Alice, bazat pe romanul omonim al Lisei Genova, din 2007. Moore interpretează rolul unei profesoare diagnosticate cu Alzheimer. Actriţa a mai primit un Glob de Aur în 2013 pentru mini-serialul de televiziune Game Change.

La categoria Comedie, învingător a fost filmul Grand Hotel Budapest de Wes Anderson, care a depăşit pelicula considerată favorită, Birdman, de Alejandro Inarritu, distinsă şi ea cu două premii, printre care cel pentru Cel mai bun scenariu. Actorul ei principal, Michael Keaton, a fost declarat Cel mai bun actor într-o comedie, pentru rolul fostului actor al unor filme cu super eroi care încearcă să-şi regăsească gloria pe scenă. Superbă într-o rochie galbenă, Naomi Watts a introdus secvenţa dedicată filmului Birdman.

Amy Adams s-a impus la categoria feminină echivalentă pentru rolul din filmul Big Eyes.

Hotel Grand Budapest descrie aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar portar la un mare hotel european din perioada interbelică, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al său. Inspirat de două cărţi scrise de autorul austriac Stefan Zweig (Suflete zbuciumate/ Ungeduld des Herzens şi Rausch der Verwandlung), filmul prezintă un furt de proporţii şi recuperarea unei picturi renascentiste, dar şi lupta pentru o avere de familie, pe fundalul schimbărilor dramatice ce au afectat Europa, în pragul celui de-al Doilea Război Mondial. Alături de Ralph Fiennes, în film joacă actorii F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody şi Tilda Swinton.

Wes Anderson înconjurat de echipa filmului Grand Hotel Budapest

3-Globul de Aur-wes_anderson_inconjurat_de_echipa_filmuliui_grand_hotel_budapest

 

Globul de Aur pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost câştigat de J.K. Simmonspentru Whiplash, înmânat de Jennifer Aniston, care a fost şi ea nominalizată pentru prima dată la categoria Dramă pentru rolul din Cake, care a mărturisit: “Am impresia că am câştigat deja un premiu”.

Eleganta Lupita Nyong’o şi Colin Farrell au înmânat Premiul pentru Cel mai bun film străin acordat producţiei ruseşti Leviathan.

Premiul pentru Cel mai bun film de animaţie, înmânat de Salma Hayek şi Kevin Hart, a încununat Dragons 2 al studiourilor Dreamworks.

În cursul ceremoniei, actorul George Clooney, care a primit Premiul Special Cecil B. DeMille, şi-a exprimat susţinerea pentru marşul republican din 11 ianuarie: “Este o zi extraordinară. Creştini, evrei, musulmani, şefi de stat din întreaga lume au defilat pentru o idee. Aceea de a nu ne fi frică. Je suis Charlie”.

George Clooney a adăugat evenimentului aura oferită de statutul său de superstar hollywoodian, când a urcat pe scena pentru a primi premiul. În discursul său, George Clooney a adus un omagiu actorilor Lauren Bacall şi Robin Williams, dispăruţi în 2014, şi i-a făcut o declaraţie de dragoste soţiei sale, Amal Alamuddin, “femeia pe care a aşteptat-o 53 de ani”. Apoi, George Clooney s-a referit şi la atacul cibernetic comis asupra grupului Sony la sfârşitul lunii noiembrie. „Acum, când am aflat că toată lumea a fost piratată, ar fi o şansă pentru noi să ne întâlnim şi să ne cerem iertare pentru lucrurile răutăcioase pe care le-am spus unii despre alţii”, a spus el cu umor.

În ceea ce priveşte filmele de televiziune, la secţiunea Comedie s-a detaşat Transparent, producţie Amazon. Jeffrey Tambor, care joacă rolul unei femei transgender, a devenit primul artist transgender din istorie recompensat cu un Glob de Aur pentru Cel mai bun actor într-un serial – comedie. Este, de asemenea, primul Glob de Aur câştigat de gigantul comerţului online. Premiul a fost înmânat de formidabilele Lily Tomlin şi Jane Fonda.

The Affair, povestea unei relaţii extraconjugale fierbinţi, a primit Premiul echivalent la categoria Drama.

Anna Faris şi Chris Pratt au anunţat Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un serial dramatic, acordat lui Ruth Wilson pentru rolul din aceeaşi peliculă, The Affair.

Dakota Johnson şi bărbosul Jamie, starurile peliculei 50 Shades of Grey, adaptare a bestsellerului erotic, au înmânat Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial dramatic, ce a revenit lui Joanne Froggatt pentru Downton Abbey.

Fargo, excelenta adaptare a filmului fraţilor Cohen, a fost recompesat cu Premiul pentru cel mai bun serial dramatic, înmânat de Jeremy Renner şi Jennifer Lopez.

Extrem de sexy ca întotdeauna, Jennier Lopez a conferit şi Premiul pentru Cel mai bun actor la aceeaşi categorie lui Billy Bob Thornton, tot pentru serialul Fargo.

Premiul pentru Cel mai bun actor într-un film dramatic i-a revenit lui Kevin Spacey, pentru House of Cards, produs de platforma online Netflix. „A fost a opta oară când am fost nominalizat. Nu-mi vine să cred că am câştigat”, a declarat starul american, la primirea distincţiei oferite de Katherine Heigl şi David Duchovny.

O victorie surprinzătoare a fost repurtată de Amy Adams, care a învins-o pe favorita Emily Blunt (Into the Woods) la categoria Cea mai bună actriţă  comedie/musical cu rolul din filmul Big Eyes, regizat de Tim Burton, în care joacă rolul artistei Margaret Keane. Amy Adams a câştigat un Glob de Aur la aceeaşi categorie anul trecut pentru evoluţia ei dinAmerican Hustle.

Gina Rodriguez a primit Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un serial comic sau musical pentru Jane the Virgin, înmânat de Kerry Washington şi Bryan Cranston. Filmul este o adaptare a telenovelei venezuelene Juana la Virgen.

Cea mai bună actriţă într-un mini-serial de televiziune a fost considerată Maggie Gyllenhaal, pentru rolul din The Honorable Woman.

 

 

Sursa material/foto: Cotidianul, Victoria Anghelescu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter