Filmul „Ce lume minunată” de Anatol Durbală – proiectat la Warsaw Film Festival, Polonia (11-14 oct. 2014)


Primul film al actorului și regizorului Anatol Durbală „Ce lume minunată” participă în perioada 11-14 octombrie la Festivalul de Film din Varșovia, Polonia, unul dintre cele mai vechi și importante festivaluri din Europa.

Este cel de-al patrulea festival la care este prezentată pelicula, notează UNIMEDIA.

În Polonia, pelicula lui Anatol Durbală a fost înscrisă, în urma unei selecții oficiale, la secțiunea Debut, alături de alte 15 filme. În cadrul festivalului, vor fi trei proiecții ale peliculei, precedate de o conferință de presă.

Solicitat de UNIMEDIA, autorul filmului, Anatol Durbală, a precizat că prin participarea la acest important festival din Polonia, despre R. Moldova se va vorbi și altfel, nu doar că e cea mai săracă țară din Europa.

„Faptul că filmul nostru „Ce Lume Minunată”, făcut cu bani puţini de un grup de oameni dornici să-şi spună cuvântul, văzul şi crezul, fără susţinerea statului sau a sponsorilor, este selectat oficial la Warsaw Film Festival, un festival de film important în Europa, recunosc, ne bucură mult. Întâi de toate, asta înseamnă un anumit succes al filmului propriu zis, dar este foarte important că am reuşit prin munca noastră să ne impunem, să facem aşa ca acolo, în miezul acestei mult-râvnite Europe, să se vorbească despre Republica Moldova şi altfel, decât că e cea mai săracă”, a adăugat regizorul de film.

Pentru actorul Anatol Durbală nu contează cine va ridica trofeul, victoria rezidă în participarea la acest grandios Festival. „Asta ne dă temei să ne spunem nouă înşine că suntem şi noi capabili să facem film, să spunem cine suntem, cum suntem, ce ne doare. În această ordine de idei, pentru mine selecţia în sine este deja o realizare, indiferent cine v-a ridica trofeul. În programul festivalului sunt filme şi nume grele în cinematografia europeană şi faptul că suntem şi noi printre ei, chiar este o victorie. Poate sună patetic şi lipsit de modestie, dar DA, pentru noi, nişte oameni rătăciţi printre văicăreli, că nu se face nimic, că nu ni se dă, că nu este posibil, asta este o victorie şi, principalul, un gest de susţinere şi încurajare – lucru care ne lipseşte aici, acasă”, a menționat sursa.

Anterior, pelicula „Ce lume minunată” a participat la 4 iunie curent, la Festivalul TIFF din Cluj-Napoca, România, cu o proiecție specială. A urmat apoi tot o proiecție specială în cadrul Balkan Film Festival din Tirana, Albania. În septembrie, filmul a ajuns, în urma unei selecții oficiale, și la Festivalul „Sir Charlie Darwin Film Festival” din Londra, Marea Britanie.

UNIMEDIA amintește că actorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Anatol Durbală a lansat la 4 aprilie 2014 primul său film „Ce lume minunată”, pe care îl dedică tuturor tinerilor uciși și maltratați în timpul protestelor violente din 7-8 aprilie 2009 din Republica Moldova.

Producătorul peliculei este Sergiu Cumatrenco Jr., iar rolurile principale sunt interpretate de actorii Igor Babiac și Igor Caras-Romanov.

 

 

Sursa material: portalul de ştiri Unimedia

Sursa foto/video: www.unimedia.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter