Filat e Roşca LA PĂTRAT!


Mihai Ghimpu pomeneşte deseori de actul trădării din 2005, la care au fost parte şi Iurii Ivanîci Roşca, dar şi Vladimir Filat.

Efectele acelui act de trădare au fost resimţite doar de Roşca, imaginea lui după 2005 identificându-se cu cea a unui Iuda, liderul creştin-democraţilor transformându-se într-un cadavru politic.

Plecând în scurt timp din PD şi orientându-se spre un segment mai de centru al electoratului pro-european decât Roşca, Filat n-a fost afectat în plan de imagine personală de acel act de trădare prin care comuniştii au reuşit să se consolideze la guvernare după 2005. Entuziasmat şi convins de memoria scurtă a moldovenilor, imediat după sloganul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!” cu care el a lansat PLDM-ul în 2008, Filat a dus ulciorul după 2009 de mai multe ori la izvorul trădării, înfruntând astfel proverbul, dar şi bunul simţ, sperând că ulciorul va rămâne de fiecare dată întreg, iar imaginea sa în faţa alegătorilor va rămâne de fiecare dată neatinsă.

După votul pentru Voronin preşedinte în 2005 şi „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!” în 2008-2009 a urmat „harbuzul” de după sabatul satanic din 13.13. Şirul trădărilor trece ca un fir roşu prin viaţa lui Filat, atât în cea personală, cât şi în cea politică. Din considerente etice, n-o să mă opresc prea mult la trădarea familiei sale, care până la urmă i s-a întors ca un bumerang, drept în frunte, în consecinţă el trădându-se pe sine însuşi. Nu poate însă fi trecută cu vederea trădărea pe care a servit-o Filat persoanelor care i-au fost alături în politică. Rând pe rând, Filat i-a „mâncat” pe toţi adjuncţii săi de la PLDM: Nagacevschi, Tănase, Godea, ca acum să-i vină rândul şi „ultimului mohican” Leancă.

Nu mai are rost să pomenim cum a procedat Filat cu partenerul său de alianţă Mihai Ghimpu, respectiv Partidul Liberal, atâta timp cât putem vedea cum chiar „bunul său prieten” Leancă a fost eliminat cu sânge rece, pragmatic şi machiavellic, în urma unui joc făcut cu acelaşi Voronin. Nu cred că cineva a putut să nu observe tonul nefiresc de optimist al discursului lui Filat şi bucuria de pe faţa sa, pe care la un moment dat n-o mai putea controla, imediat după ce Leancă a ratat votul de joi în Parlament pentru investirea Guvernului.

Următoarea jertfă a trădării lui Filat va fi Maia Sandu, pe care a folosit-o cu îndrăzneală în campania electorală pentru a face imagine PLDM-ului pe seama reformelor din educaţie. Acum ea va fi cu sânge rece sacrificată. Explicaţia trădării Maiei Sandu e una simplă de tot. Pentru că aşa a cerut Voronin, ca o condiţie pentru complicitate la actul trădării lui Iurie Leancă! Vă pare josnic? Asta în viziunea distorsionată a lui Filat înseamnă pragmatismul în politică. Pentru Filat în politică nu există prieteni şi nici măcar parteneri, ci doar obiecte… de târguieli, consultări, negocieri, trădări.

Culmea, joi Mihai Ghimpu a făcut o altă dezvăluire care ne-a lăsat pe toţi cu gura căscată! Cu o zi înainte de votul de joi, Filat era atât de concentrat pe consultările cu papa Voronin, că l-a lăsat să convingă liberalii să susţină Guvernul Leancă 2, un guvern cu un premier desemnat de PLDM, pe… cine credeţi? Pe Vlad Plahotniuc! Dacă în PLDM s-a ajuns ca pentru investirea unui premier din partea partidului să lupte cineva din afară (şi mai ales cine!), apoi găsiţi voi, dacă puteţi, un termen mai propriu situaţiei în care s-a pomenit Leancă decât trădare!

Acum, dacă n-aţi găsit, sau chiar dacă aţi găsit un termen mai potrivit, ziceţi-mi şi mie, dacă Iurie Roşca este Iuda, dacă el este un trădător, atunci cine este Vlad Filat?

Dacă încă nu ştiţi, întrebaţi-i pe Vitalie Nagacevschi, Alexandru Tănase, Mihai Godea, şi mai nou, Iurie Leancă. Lista este una reprezentativă, nu şi exhaustivă…

 

 

Sursa material/foto: blog Veaceslav Balacci

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter